Neobična izjava

Je li to ministar Horvat najavio REFERENDUM O BRODOGRADNJI: “Volio bih čuti glas javnosti”

Andrea Bralić

Ministar Darko Horvat u Opatiji / Foto: M. ANIČIĆ

Ministar Darko Horvat u Opatiji / Foto: M. ANIČIĆ

Strateški je brodogradnja prije 30 godina bila hvalevrijedna, a danas čini 1,8 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda. Da li graditi strateški interes na tome?



Mora nam postati jasno da filozofija, metodologija i način na koji su se brodovi gradili do danas, u Hrvatskoj više ne postoji. Na lokacijama u Puli i Rijeci moguća je diverzifikacija proizvodnje u nešto smanjenom obimu i stoga nam brodogradnja u ovom trenutku nije jedini prioritet već nastojimo naći i druga rješenja.


Naši kineski partneri zapošljavaju 150 tisuća ljudi od čega samo 30 tisuća u brodogradnji, a ostali radnici su u drugim industrijama, kazao je u Opatiji ministar gospodarstva Darko Horvat uoči otvaranja 42. Međunarodne konferencije Mipro.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Na pitanje novinara znači li da Vlada odustaje od brodogradnje kao strateške grane, ministar je odgovorio:


– Strateški je brodogradnja prije 30 godina bila hvalevrijedna, a danas čini 1,8 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda. Da li graditi strateški interes na tome, i na način da investiramo toliki novac iz državnog proračuna u egzistenciju takve industrije?


Pa rado bih tu čuo glas javnosti. Ako danas treba raditi nekakve referendume, onda bismo mogli i na taj način pitati javnost da li je za kontinuitet takvog modela ili s tim treba prekinuti, kazao je Horvat ponavljajući da je Vladi prioritet spašavanje državnih jamstava za što su spremni i investirati dodatno novac iz proračuna.


Jedan od modela koji se razmatra za 3. maj je osigurati novac za završetak brodova koji su u visokoj fazi gotovosti, pa njihovom prodajom vratiti dio sredstava u proračun.