Poslovni rezultati

Izvanredna uprava Agrokora: Prehrana i poljoprivreda s pozitivnom EBITDA-om, maloprodaja i veleprodaja negativna

Hina



ZAGREB Izvanredna uprava Agrokora izvijestila je u srijedu da su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje bilježe negativnu EBITDA-u.


Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 milijuna kuna.


Kako se navodi u izvješću, značajan učinak na EBITDA-u od rujna prošle godine, u usporedbi s prethodno objavljenim mjesečnim podacima, ima »reklasifikacija troškova najma iz operativne u financijske u Konzumu Hrvatska«.




»Maloprodaju i veleprodaju u studenom obilježili su relativno dobri rezultati. Konzum kao najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj ostvario je bolje rezultate u odnosu na očekivanja po svim pozicijama poslovanja, prihod, marža, broj kupaca, trošak i EBITDA, što je sve rezultat intenzivnog rada u prethodnim mjesecima«, ističe se u izvješću izvanredne uprave za razdoblje od 11. prosinca 2017. do 10. siječnja 2018. godine.


Prema procijenjenim rezultatima, Konzum d.d. je u prvih jedanaest mjeseci ostvario prihod od 8,09 milijardi kuna i EBITDA od 113 milijuna kuna.


»U studenom su došli do izražaja napori iz prethodnih mjeseci, što je vidljivo kroz nekoliko parametara koji pokazuju pozitivan trend u poslovanju pa su tako i prihodi i EBITDA iznad očekivanja«, navodi izvanredna uprava u osvrtu na poslovanje Konzuma d.d.


Dodaju i kako je realizacijom prihoda na većoj razini od očekivane znatno umanjen pad iz prethodnog razdoblja.


»Na tragu Konzuma je i poslovanje Tiska koji je proširio svoju ponudu s novim asortimanom što je dovelo do bolje bruto marže i EBITDA«, navodi se u izvješću.


Tisak je, naime, u prvih jedanaest mjeseci lani ostvario prihod od 1,87 milijardi kuna, dok mu je EBITDA bila negativnih 37 milijuna kuna.


Do kraja studenog ostvarena je glavina mjera restrukturiranja Tiska započetih u lipnju, poput zatvaranja neprofitabilnih prodajnih mjesta i gašenja neprofitabilnih poslovnih aranžmana. Sljedeći koraci bit će usmjereni na finaliziranje unaprjeđenja u logistici te ostvarivanju većih prihoda i bruto marže, najavljuje izvanredna uprava u osvrtu na poslovanje Tiska.


U izvješću se kaže kako Velpro i Konzum BiH, za razliku od Konzuma u Hrvatskoj i Tiska, imaju veće izazove u pregovorima oko isporuka pojedinih roba što se direktno odrazilo na prihod, a time i na maržu i EBITDA.


Velpro je tako u prvih jedanaest mjeseci imao prihod od gotovo 1,5 milijardi kuna, ali i negativnu EBITDA od 111 milijuna kuna, dok je Konzum BiH imao prihod od 1,86 milijardi kuna i negativnu EBITDA od 93 milijuna kuna.


U komentaru poslovanja Konzuma BiH se napominje i kako je pad prihoda u studenom najvećim dijelom uzrokovan nedovoljnim zalihama, a što je posljedica neisporuka nekih dobavljača. »Oporavak isporuka i prometa ide nešto sporije od očekivanog te je još uvijek prisutna ograničena ili loša suradnja s desetak dobavljača«, navodi se u izvješću.


»Studeni predstavlja prijelom između ljetne i zimske sezone te je mjesec s najmanjom potrošnjom, što je naravno utjecalo i na prihod u odnosu na druge mjesece, ali su prihodi Konzuma u Hrvatskoj i Tiska unatoč ovim okolnostima iznad očekivane razine. Opskrba robom za dio grupacije još uvijek predstavlja izazov i u narednom razdoblju glavnina fokusa bit će na stabilizaciji asortimana kako bi vratili povjerenje kupaca, koje je poljuljano početkom 2017. godine«, ističe izvanredna Uprava u izvješću.


Prehrana ostvarila EBITDA od 1,04 milijarde kuna


Poslovna grupa prehrana, u kojoj je ukupno devet tvrtki, ostvarila je u jedanaest mjeseci 7,57 milijardi kuna prihoda i EBITDA od 1,04 milijarde kuna.


»Kompanije iz poslovne grupe prehrana nastavljaju s realizacijom solidnih poslovnih rezultata u prvih jedanaest mjeseci 2017. godine. Prihodi od prodaje u studenom su rasli u skladu s očekivanjima, kao rezultat kontinuirane optimizacije i prilagodbe novoj tržišnoj situaciji. Operativna dobit (EBITDA) ostvarila je rezultat u skladu s očekivanjima za studeni«, stoji u izvješću.


Jamnica je u studenom nastavila trend rekordnih rezultata, a po preliminarnim rezultatima u prvih je jedanaest mjeseci ostvarila prihod od 1,22 milijarde kuna i EBITDA od 297 milijuna kuna.


Ledo je u tom razdoblju ostvario 999 milijuna kuna prihoda i operativnu dobit od 197 milijuna kuna.


U komentaru se napominje i kako je ta tvrtka u studenom realizirala prvu isporuku sladoleda u SAD, što je nastavljeno i u prosincu.


Zvijezda je u razdoblju siječanj-studeni imala prihod od 609 milijuna kuna i EBITDA od 54 milijuna kuna.


U komentaru poslovanja se pritom napominje kako se najveći dio prodaje Zvijezde odnosi na domaće tržište (67 posto), ali i kako izvoz bilježi rast u ključnim prodajnim kategorijama. Otvorena su nova tržišta, prve količine ulja su plasirane u Italiju, gdje se početkom ove godine očekuje proboj i ostalih kategorija, a isporučena je i prva količina robe u Kanadu, ističe izvanredna uprava, uz napomenu kako su u tijeku pregovori i za ulazak na nova tržišta.


PIK Vrbovec je u jedanaest mjeseci imao 1,66 milijardi kuna prihoda i EBITDA od 112 milijuna kuna. Od prodaje na domaćem tržištu kompanija ostvaruje 82 posto prihoda, a ostatak na inozemnom, pri čemu, kako se navodi, na tržištima EU bilježe povećanje prodaje.


Poljoprivreda s EBITDA od 283 milijuna kuna


Poslovna grupa poljoprivreda, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina, u prvih jedanaest mjeseci ostvarila je kumulativni prihod od 2,54 milijarde kuna i operativnu dobit od 283 milijuna kuna.Belje je u tom razdoblju ostvarilo prihod od 1,18 milijardi kuna i EBITDA od 182 milijuna kuna.

Prihod PIK-a Vinkovci u jedanaest je mjeseci iznosio 350 milijuna kuna, uz EBITDA od 32 milijuna kuna, dok je prihod Vupika iznosio 297 milijuna kuna, a EBITDA 51 milijun kuna.


Izvanredna uprava se u mjesečnom izvješću detaljnije osvrće i na prijedlog strukture nagodbe koji je predstavljen u prosincu, a čime je, kako napominje, započeo proces postizanja nagodbe o kojoj odluku donose svi vjerovnici Agrokora kojima su priznate tražbine.


Sredinom prosinca, odnosno 13. prosinca, na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu objavljene su izmjene i dopune prijavljenih tražbina (odnosi se isključio na tražbine kod kojih je došlo do izmjena ili dopuna).


Osim osporavanja tražbina od strane izvanredne uprave, zasad je zaprimljeno i 29 podnesaka osporavanja od strane 15 drugih vjerovnika čime je osporeno 45 tražbina, i to onih tražbina koje je izvanredna uprava priznala. Drugi vjerovnici su dodatno osporili ukupno 13,1 milijardu kuna tražbina, podaci su iz izvješča.


»Očekuje se da će u siječnju 2018. godine Trgovački sud u Zagrebu donijeti rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama na koje vjerovnici imaju pravo žalbe u roku od osam dana od dostave rješenja. Nakon pravomoćnosti navedenog rješenja nezadovoljni vjerovnici imat će mogućnost pokrenuti parnicu radi utvrđivanja osnovanosti svoje tražbine u roku od osam dana«, stoji u izvješću.


Prijedlog nagodbe mora biti podnesen sudu najkasnije do 10. travnja.


Troškovi izvanredne uprave


U osvrtu na troškove izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. se navodi kako je Agrokor d.d. u postupku tranzicije u uslužni centar grupe, uslijed čega troškovi poslovanja i dalje rastu, a izravno su vezani uz različite centralizirane usluge koje se pružaju unutar čitave grupe. »Izvanredna uprava u okviru procesa restrukturiranja održava te troškove pod kontrolom«, stoji u izvješću.


Također se napominje kako su troškovi poslovanja iskazani bez PDV-a.


Troškovi poslovanja Agrokor d.d. u studenom su iznosili 44,5 milijuna kuna, pri čemu se najveći dio odnosi na troškove savjetnika, 32,5 milijuna kuna. Od uvođenja izvanredne uprave ti su troškovi dosegnuli 418,8 milijuna kuna, pri čemu su troškovi savjetnika bili 213,8 milijuna kuna.


Krajem studenoga u Agrokoru d.d. su bile zaposlene ukupno 94 osobe, što je četiri više nego krajem listopada.