Kriza u Agrokoru

Izabrani konzultanti za remont Agrokora: Ramljak uzeo Amerikance da restrukturiraju Todorićeve ruševine

Hina

foto: consultancy.uk

foto: consultancy.uk

AlixPartners osnovani su 1981. godine, a danas su partneri i zdravim i kompanijama koje su u problemima i suočene s izazovima u više od 20 industrija i više od 60 država svijeta.

ZAGREB – Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u utorak je izvijestio da je za savjetnika za restrukturiranje koncerna odabrana tvrtka AlixPartners. Ugovor s AlixPartnersom potpisan je u ponedjeljak, rekao je Ramljak.

U Agrokoru ističu da su nakon analize »odlučili odabrali najbolje po kvaliteti, referencama i cijeni«.


Na pozivnom natječaju za odabir savjetnika sudjelovalo je ukupno šest tvrtki specijaliziranih za restrukturiranje.


Uz AlixPartners, na pozivnom su natječaju sudjelovali i Ernst&Young, McKinsey, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG.




Ramljak je krajem prošlog tjedna izvijestio da je odabran savjetnik za restrukturiranje, ali je njegovo ime objavio tek početkom ovog tjedna, nakon što je za izbor dobio suglasnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.


AlixPartners osnovani su 1981. godine, a danas su partneri i zdravim i kompanijama koje su u problemima i suočene s izazovima u više od 20 industrija i više od 60 država svijeta.


Također, iz Agrokora stiže vijesti i da će  Ramljak ovog tjedna otputovati u Bosnu i Hercegovinu kako bi s predstavnicima vlasti u toj zemlji razgovarao o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.


Ramljak bi se u četvrtak u Sarajevu trebao sastati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te drugim dužnosnicima u tijelima vlasti koji su do sada izražavali zabrinutost zbog mogućeg odljeva kapitala iz BiH kako bi se pokrili dugovi »Agrokora« u Hrvatskoj.


Očekuje se razgovori o poslovanju »Agrokorovih« tvrtki u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet tisuća zaposlenih.


Nositelj poslovnih aktivnosti »Agrokora« u BiH je trgovinski lanac »Konzum« koji u toj zemlji posluje kao samostalna tvrtka.


Najveći do poslovanja »Agrokorove« tvrtke-kćeri u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u »Agrokoru« ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutačno na razini od oko 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 66,5 milijuna eura).


»Agrokorove« tvrtke u BiH pri tom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju a dobavljači su iskazali interes za nastavak suradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovito plaćanje isporučene robe.