Loši rezultati

Industrijska proizvodnja pala treći mjesec zaredom: “Negativni rizici sve naglašeniji”

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Današnji podatak o proizvodnji jedan je od prvih značajnijih podataka koji ukazuje na gospodarska kretanja na početku ove godine, nakon što je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom kvartalu oštro usporio



Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, treći mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od kraja 2013. godine.


Prema u petak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u siječnju pala u odnosu na lanjski prosinac za 1,7 posto, dok je u odnosu na siječanj prošle godine skliznula za 0,4 posto.


To je treći mjesec zaredom kako industrijska proizvodnja slabi na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od posljednjeg tromjesečja 2013.




No, pad je usporen, s obzirom da je proizvodnja u studenom skliznula za 1,7, a u prosincu za 2,5 posto na godišnjoj razini.


Većina makroekonomista to je i očekivala. Tako je u anketi Hine njih dvoje očekivalo pad između 0,5 i 0,7 posto, a jedan rast od 2,5 posto.


»Ovaj je podatak ispod naših očekivanja. Razlog je u tri komponente u samoj strukturi proizvodnje – manjoj proizvodnji energije zbog toplijeg vremena u siječnju, a uteg su predstavljale i kemijska te farmaceutska industrija«, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.


U siječnju je najviše, za 12,4 posto na godišnjoj razini, pala proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 7,7 posto slijedila je proizvodnja energije.


S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 20,5 posto u odnosu na lanjski siječanj. Slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda s rastom od 9,7 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 2 posto.


Negativni rizici naglašeniji


Današnji podatak o proizvodnji jedan je od prvih značajnijih podataka koji ukazuje na gospodarska kretanja na početku ove godine, nakon što je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom kvartalu oštro usporio.


U tom je tromjesečju, naime, rast BDP-a usporio s 3,3 posto, koliko je iznosio u prethodnom kvartalu, na 2 posto na godišnjoj razini, što je najsporiji rast gospodarstva od drugog tromjesečja 2015. godine.


Jučer je, pak, objavljen podatak da je hrvatski robni izvoz u siječnju porastao 2,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, znatno sporije u odnosu na prošlu godinu u kojoj je izvoz skočio 12,5 posto.


Današnji podatak o industrijskoj proizvodnji, nakon usporavanja gospodarskog rasta u četvrtom kvartalu lani, potvrđuje negativne rizike u pogledu prognoza za ovu godinu, kaže Kovač.


»Vjerojatno će dosta hladno vrijeme u veljači imati dodatni negativan utjecaj. No, mislim da treba pričekati s konkretnijom ocjenom, dok ne vidimo još podataka za prvi kvartal. Ipak, definitivno signali koje primamo upućuju na konzervativniji stav prema procjeni gospodarskog rasta u 2018.«, ističe Kovač.


Zasad ostaje pri svojoj ranijoj procjeni rasta BDP-a u ovoj godini od 2,8 posto, no upozorava na naglašene rizike na niže.