Uskoro potpisivanje ugovora

Ina sita, HEP cijeli, a lokalni distributeri u problemu i traže da građani plate odštetu za prelazak konkurenciji

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Jedno od rješenja kojeg predažemo jest da kupac koji odluči otići od nas, plati sve količine plina koje su za njega ranije rezervirane, veli  Srećko Ezgeta, predsjednik Grupacije distributera i opksrbljivača plinom pri HGK. To će, međutim, biti ograničavanje prava potrošača da odabere distributera kojeg želi, i moglo bi Hrvatskoj uzrokovati nove probleme s Europskom komisijom



ZAGREB INA i HEP su, neslužbene su informacije, dogovorile po HEP zadovoljavajuću cijenu domaćeg plina, koji će HEP otkupljivati od Ine te ga dalje prodavati lokalnim distributerima – Energu, Gradskoj plinari Zagreb i drugima, kojih je u Hrvatskoj ukupno 34.


Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora između Ine i HEP-a, budući da nova otkupna cijena stupa na snagu 1. travnja, dok će krajnja cijena za potrošače – kućanstva, ostati ista.


U HEP-u tvrde da neće imati gubitaka na cijeni koju su dogovorili s Inom, što znači da je s Inom dogovorena niža otkupna cijena od 18 lipa po kWh, po koliko će HEP taj plin dalje regulirano prodavati distributerima. Riječ je o ukupno oko 500 milijuna kubika plina, velika količina za koju se ni Ini ne isplati zbog transportnih troškova prodavati ga negdje drugdje, izvan Hrvatske, što je vjerojatno bio i razog spuštanja cijene za HEP.




S druge strane, nezadovoljni su lokalni distributeri, s kojima je u Ministarstvu gospodarstva jučer održan prvi sastanak na temu djelomične liberalizacije plinskog tržišta. S jedne strane, regulirana ostaje cijena po kojoj će HEP lokalnim distributerima prodavati plin, no krajnji kupci – kućanstva će plin od 1. travnja moći kupovati i od drugih koji su se već pojavili na tržištu, ili će na njega tek doći.


Zasad je samo RWE kućanstvima ponudio i plin no očekuje se još alternativnih dobavljača, kao u slučaju električne energije, budući da će, predviđanja su, i cijena plina na tržištu padati pa će se »alternativcima« isplatiti ulazak u plinski biznis s kućanstvima. Upravo je to ono što brine dosadašnje monopoliste – lokalne distributere, i o čemu je bilo govora na jučerašnjem sastanku.


Kako pojašnjava Srećko Ezgeta, predsjednik Grupacije distributera i opksrbljivača plinom pri HGK, lokalni će distributeri biti obavezni s HEP-om dogovoriti količine plina dostatne za ospkrbu kućanstava tijekom godine dana, a ako veći broj potrošača u tom vremenu odluči prijeći konkurenciji, lokalni će dosadašnji monopolisti biti u problemu.


»Ode li od nas 30 posto potrošača, prijeti nam bankrot. Mi smo kao opskrbljivači u javnoj usluzi, obavezni unaprijed kupiti dovoljno plina za godinu dana, po reguliranoj cijeni, no ne smijemo ga prodavati nikome osim kućanstvima, dakle ne i pravnim osobama, koje otprije imaju pravo kupovati plin od koga žele. To je problem kojeg smo istaknuli na sastanku i koji mora biti nekako riješen. Jedno od rješenja kojeg predažemo jest da kupac koji odluči otići od nas, plati sve količine plina koje su za njega ranije rezervirane. To ćemo tražiti od Ministarstva gospodarstva«, kaže Ezgeta.


To će, međutim, biti ograničavanje prava potrošača da odabere distributera kojeg želi, i moglo bi Hrvatskoj uzrokovati nove probleme s Europskom komisijom. Ona nas je dosad već »špotala« zbog dosadašnje prakse u kojoj je INA unatrag tri godine bila obevezna svoj domaći plin prodavati isključivo HEP-u po reguliranoj cijeni. To se zbog pritiska Europske komisije, točnije mađarskog MOL-a, promijenilo pa će INA plin HEP-u prodavati po tržišnim uvjetima, onako kako ispregovaraju. I kućanstva dolaskom konkurencije imaju pravo izbora, koje im se neće smjeti ograničavati niti će se potrošače smjeti ucjenjivati.


Drugo je predviđeno rješenje za lokalne distributere da i sami plin ubuduće kupuju ne više od HEP-a regulirano nego drugdje na tržištu, no na tržišnu utakmicu spremni su samo veći distributeri, ne i oni manji, koji će s vremenom sigurno postati akvizicije velikih.