ANI

Ina pokreće svoj prvi start-up program, uključeni i partneri iz Rijeke

P. N.

Marijan Mrkonjić, Frane Šesnić, Boris Golub, Hrvoje Balen / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Marijan Mrkonjić, Frane Šesnić, Boris Golub, Hrvoje Balen / Foto: D. KOVAČEVIĆ



Naftna kompanija INA pokreće svoj prvi start-up program – ANI, a njegov je početak simbolično označen u srijedu potpisivanjem ugovora između Ine, Algebre LAB, Step RI-ja i ZICER-a.


Inin start-up program nazvan je ANI što je kratica od »akceleriranje novih ideja«, ali i INA čitana unazad, čime se želi naglasiti namjera kompanije da sagleda poslovne izazove iz druge perspektive, sa stajališta novih tehnologija i potencijalno novih načina obavljanja poslova, istaknuto je na potpisivanju ugovora.


Kako je najvljeno, Ina će kroz start-up program i javne pozive pristupiti velikom broju ljudi u Hrvatskoj koji svojim inovativnim rješavanjem različitih problema pokušavaju svoju ideju učiniti poslovno održivom. Fokus natječaja bit će na maloprodaji, mobilnosti i energiji, ali i drugim izazovima koji mogu biti relevantni za kompaniju ili mogu funkcionirati kao samostalni poslovni model.




Direktor Novih biznisa Ine Marijan Mrkonjić ističe da je Ina pokrenula sveobuhvatan start-up program za privlačenje inovativnih ideja, timova i start-upova u skladu s vlastitom razvojnom vizijom koja prati promjene na tržištu kako bi se prilagodili novim navikama kupaca i dugoročno ostali njihov prvi odabir.


»Projektom ANI povezujemo se sa start-up zajednicom i ulazimo u prostor razvoja novih ideja i poslovnih modela u njihovoj ranoj fazi, stoga ovim putem pozivam sve zainteresirane da nam se jave«, rekao je Mrkonjić.


Naime, zainteresirani start-upovi se mogu prijaviti već danas, a više informacija o programu dostupno je na internet stranici https://www.ina.hr/ani/.


ANI program uključit će tri partnera – Algebra LAB, ZICER i Step RI, tri start-up inkubacijska programa, dva hackatona i niz manjih događanja.


Član Uprave Algebre Hrvoje Balen ističe da Algebra LAB u projekt »unosi iskustvo jedanaest generacija u posljednjih sedam godina, ali i veliku energiju Algebre sa svojih 500 nastavnika, istraživača i znanstvenika«.


»Ina i prerada nafte je oduvijek u Rijeci sinonim visokotehnološke proizvodnje i industrijske primjene novih znanja. ANI@StepRi Playpark kao zajednički program inkubacije otvara novu dimenziju našeg modela podrške start-upovima, no za Step Ri je partnerstvo s Inom silno važno i kao simbol tehnološke reindustrijalizacije Rijeke i stvaranja suvremenog, na inovacijama utemeljenog gospodarstva«, rekao je direktor Step RI Boris Golob.


Direktor ZICER-a Frane Šesnić podsjetio je da su Startup Factory, prvi javno financiran predakceleracijski program u Zagrebu i šire, pokrenuli 2016. godine.


»Kroz intenzivnu edukaciju, mentorsku i infrastrukturnu podršku tu se razvijalo 39 timova, a najboljih 16 ostvarilo je i bespovratna sredstva Grada Zagreba u iznosu višem od dva milijuna kuna. Danas oni rade na daljnjem razvoju, privlače investicije i osvajaju strana tržišta«, rekao je Šesnić, poručujući da su spremni za Startup Factory 2019 »kojem partnerstvo s Inom donosi novu širinu te svježe prilike za testiranje i implementaciju ideja«.