MVEP

Hrvatskim prehrambenim tvrtkama vraćene ruske izvozne dozvole

Hina

NL arhiva

NL arhiva

"Sve hrvatske tvrtke koje imaju dozvolu za izvoz mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, ribe i ribljih prerađevina te peradi i proizvoda u peradarskoj industriji vraćene su u ruski registar", izvijestilo je MVP



ZAGREB Sve hrvatske prehrambene tvrtke koje imaju izvozne dozvole za tržište Ruske Federacije ponovno su vraćene u ruski registar imatelja izvoznih dozvola, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).


»Nakon što je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije 8. veljače 2017. godine izvijestila o sustavu sigurnosnih mjera za uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i slijedom toga isključila neke europske i hrvatske tvrtke iz registra, u srijedu, 15. veljače 2017. godine, sve hrvatske tvrtke koje imaju dozvolu za izvoz mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, ribe i ribljih prerađevina te peradi i proizvoda u peradarskoj industriji vraćene su u ruski registar«, izvijestilo je MVP.


Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor obavijestila je 8. veljače sva veleposlanstva stranih država u toj zemlji, pa tako i hrvatsko, da se tvrtke koje u razdoblju od 18 do 36 mjeseci nemaju registrirani uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na rusko tržište, a koje izvoze putem izvoznih dozvola, isključuju iz registra.




Te mjere Ruska Federacija donijela je radi usklađivanja s regulativom koja propisuje da se kod uvoza proizvoda iz trećih zemalja, a koja se duže vrijeme ne izvoze u Rusiju, ne može osigurati razina biološke i prehrambene sigurnosti koja je potrebna za navedene proizvode. Tvrtke koje su isključene iz registra od 2. veljače ove godine bile su PIK Vrbovec i Vindija.


Prema internetskim stranicama Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, tvrtke koje su u sada registru su PIK Vrbovec, Belje, Koka, Perutnina Ptuj Pipo, Vindija, Ostrea, Sardina i Cromaris.