Savladavaju uvjete

Hrvatske banke prolaze stres test za uvođenje eura, evo što slijedi

Jagoda Marić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



ZAGREB – Od 19 mjera koje treba provesti u sklopu uvođenja eura, Hrvatska je dosad u potpunosti realizirala njih šest, tri su provedeno djelomično, a preostalih deset mjera bi se trebalo provesti za trajanja hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, odnosno do kraja prvog polugodišta, izvijestio je o tome ministar financija Zdravko Marić nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.


Hrvatska se na tih 19 mjera, iz šest različitih područja, obvezala u sklopu postupka uvođenja eura, odnosno ulaska u Europski tečajni mehanizam II (ERM II). Ministar je naveo da su među provedenim mjerama, primjerice zakon o kreditnim institucijama, pravilnik o registru stvarnih vlasnika, izmjene i dopune zakona o ustanovama, o obvezama i pravima državnih dužnosnika.


Hrvatskoj još preostaje usvojiti, primjerice, zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je u proceduri, ali i objava natječaja za prodaju dionica, odnosno udjela u 90-ak društava u državnom vlasništvu.




Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke izvijestio je o tome da traje provjera kvalitete hrvatskih banaka, što je preduvjet za odluku Europske središnje banke (ECB) o bliskoj suradnji, odnosno ulazak Hrvatske u bankovnu uniju.


Dosad je napravljen test otpornosti pet hrvatskih banaka, po izboru ECB-a, na pogoršane uvjete poslovanja (stres test), u tijeku je i provjera kvalitete aktive banaka, koja će biti uskoro završena, a rezultati bi se trebali znati u svibnju.


Ako nalazi ECB-a budu zadovoljavajući, to bi značilo da Hrvatska s ulaskom u tečajni mehanizam može ući i u bankovnu uniju. To će onda značiti da su hrvatske banke u zajedničkom sustavu nadzora banaka i zajedničkom sustav rehabilitacije banaka, a u budućnosti se centralizira i osiguranje depozita.