Eurostat

Hrvatska u lipnju među zemljama s najvećim padom potrošačkih cijena

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u lipnju na godišnjoj razini smanjene za 1,2 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je u petak objavljeno izvješće statističkog ureda Europske unije



LUXEMBOURG Hrvatska je u ovogodišnjem lipnju uz Bugarsku i Cipar zabilježila najveći pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, dok je na razini Europske unije u cjelini zabilježena stagnacija, pokazali su u petak najnoviji podaci Eurostata.


U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u lipnju na godišnjoj razini smanjene za 1,2 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je u petak objavljeno izvješće statističkog ureda Europske unije.


U odnosu na svibanj cijene su porasle 0,3 posto, pokazuje izvješće.




Na godišnjoj razini veći pad potrošačkih cijene zabilježili su samo Cipar i Bugarska, i to u visini dva odnosno 1,9 posto.


Pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini zabilježilo je u prošlom mjesecu 13 zemalja članica EU-a dok su u ostatku Unije one porasle. Najveći je rast zabilježen u Belgiji, za 1,8 posto, te u Švedskoj, za 1,2 posto i na Malti, za jedan posto.


EU cijene stagnirale


U EU u cjelini potrošačke su cijene u lipnju prema istom razdoblju godine ranije ostale nepromijenjene, nakon što su u svibnju skliznule 0,1 posto. Na mjesečnoj su razini porasle 0,1 posto.Pad cijena na mjesečnoj razini zabilježen je samo u Nizozemskoj i Rumunjskoj.

Ponovo pozitivna stopa inflacije u eurozoni


Eurozona je u lipnju ponovo zabilježila pozitivnu stopu inflacije, nakon blagog pada cijena na godišnjoj razini u travnju i svibnju i stagnacije u ožujku. Tako su u prošlom mjesecu potrošačke cijene u 19-članoj zoni primjene zajedničke europske valute porasle na godišnjoj razini 0,1 posto, u skladu s prvim procjenama europskog statističkog ureda.


Među pojedinim kategorijama proizvoda najviše su porasle cijene neprerađene hrane, za 1,5 posto, a slijede usluge, s rastom cijena od 1,1 posto.


Najveći pad cijena zabilježen je u stavci energenata, koji su na godišnjoj razini pojeftinili za 6,4 posto. Pritom su najviše na godišnjoj razini pale cijene lož-ulja, za 18,7 posto.


U 19-članom gospodarstvu na mjesečnoj su razini potrošačke cijene porasle 0,2 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.


Prve procjene inflacije u eurozoni za srpanj 2016. godini bit će objavljene 29. srpnja, navodi se još u izvješću.