Gospodarska suradnja

Hrvatska najznačajniji trgovinski partner BiH, ali Srbija ima očite pretenzije da zauzme to mjesto

Hina

REUTERS

REUTERS

Među robama koje Hrvatska izvozi u BiH dominiraju naftna ulja te električna energija, a slijede šećer, čokolada i pivo.



Hrvatska je i u 2017. zadržala prvo mjesto među državama koje su na popisu vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine sa značajnim povećanjem postotka i uvoza i izvoza u usporedbi s 2016., no u stopu je slijedi Srbija s očevidnim pretenzijama da preuzme vodeće mjesto, podaci su koje je u ponedjeljak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.


BiH je u protekloj godini iz Hrvatske uvezla roba u vrijednosti od 2,96 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 1,514 milijardi eura, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku dosegnuo vrijednost od 1,326 miijardi KM odnosno 678 milijuna eura.


Među robama koje Hrvatska izvozi u BiH dominiraju naftna ulja te električna energija, a slijede šećer, čokolada i pivo.




BiH u Hrvatsku najviše izvozi struju te sirovi aluminij, drvo, sjedala i tkanine.


U usporedbi s 2016. uvoz iz Hrvatske u BiH povećan je 16,18 posto, a izvoz iz BiH u Hrvatsku za čak 30,38 posto.


Statistika pokazuje kako je pokrivenost bosanskohercegovačkog uvoza iz Hrvatske izvozom roba u 2017. iznosila 44,7 posto.


Drugu najveći vanjskotrgovinski partnare BiH je Srbija, s vrijednošću uvoza odnosno izvoza tek nešto manjom nego u slučaju Hrvatske, a slijede Njemačka, Italija i Slovenija.Srbijanski je izvoz u BiH u 2017. bio vrijedan 2,5 milijardi KM, odnosno 1,3 milijarde eura, dok je BiH izvezla u Srbiju roba u vrijednosti od 1,1 milijardi KM odnosno 591 milijun eura.

EU najznačajniji skupni trgovinski partner BiH


Države-članice Europske unije zajedno su najznačajniji skupni trgovinski partner Bosni i Hercegovini, jer ta zemlja na tržište Unije plasira više od 70 posto svog izvoza vrijednog oko 5,8 milijardi eura, a istodobno s EU realizira 67,4 posto uvoza čija je vrijednost u protekloj godini bila oko 9,4 milijarde eura.


Vanjskotrgovinski deficit BiH u 2017. bio je na razini od 3,6 milijardi eura, što istodobno znači 61 posto pokrivenosti uvoza izvozom.


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako je iznimno važno to što se Hrvatska i Srbija posljednjih godina intenzivno natječu za poziciju najznačajnijeg trgovinskog partnera BiH.


»Brojke pokazuju koliko su nam značajna ova dva susjeda«, kazao je Šarović novinarima dodajući kako na tom planu vidi »ogromnu perspektivu«.


Istaknuo je kako se BiH po prvi puta približava iznosu od 15 milijardi eura vanjskotrgovinske razmjene dodajući kako se tijekom 2018. i očekuje dosezanje te vrijednosti.


Poseban značaj Šarović daje jačanju trgovine s članicama EU, a izrazitu priliku vidi u izvozu aluminija te u osvajanju tržišta pilećeg mesa za što su se proizvođači iz BiH nedavno kvalificirali.


»Uvjeren sam da za tri godine možemo dosegnuti granicu od 70 posto pokrivenosti uvoza izvozom«, kazao je Šarović novinarima uz ocjenu kako bi to u bosanskohercegovačkim uvjetima bilo »fantastično postignuće« pa bi se time gospodarstvo u BiH moglo svrstati u red stabilnih.


Šarović je ipak upozorio kako će sve ovisiti o političkoj i općoj stabilnosti u zemlje jer to bitno utječe na stanje gospodarstva.