Smanjili plaće, reprezentaciju, naknade...

Grad Metković zahvaljujući oštroj štednji u 7 mjeseci vratio trećinu duga

Hina

Gradska uprava je smanjila plaće svim svojim zaposlenicima i gradskim ustanovama na minimalac, tako da visina plaće gradonačelnika iznosi 3.600 tisuća kuna, zamjenici gradonačelnika volontiraju, a vijećničke naknade iznose samo jednu kunu



ZAGREB Gradska uprava Metkovića objavila je danas da je zahvaljujući oštrim mjerama štednje u sedam mjeseci od preuzimanja vlasti smanjila gradski drug za gotovo 6,5 milijuna kuna što iznosi 35 posto realnih godišnjih prihoda Grada Metkovića.


»Zahvaljujući tako oštrim mjerama napravili smo čudo, ali pred nama je još uvijek više nego težak posao kako bismo pridignuli grad koji nam je ostavljen na koljenima«, izjavio je gradonačelnik Božo Petrov na konferenciji za novinare u Metkoviću.


Gradska uprava je smanjila plaće svim svojim zaposlenicima i gradskim ustanovama na minimalac, tako da visina plaće gradonačelnika iznosi 3.600 tisuća kuna, zamjenici gradonačelnika volontiraju, a vijećničke naknade iznose samo jednu kunu.




Također, ukinute su naknade nadzornim odborima i upravnim vijećima. Troškovi reprezentacije smanjeni su za 10 puta, a putni troškovi za 8 puta, kazala je zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur. Redovito su plaćane sve obveze Grada i to bez podizanja kradita, dodala je.


Novu upravu već je zatekao probijen godišnji proračun za sport, kulturu i udruge, ali je zahvaljujući volontiranju brojnih Metkovaca grad imao bogate ljetne i božićne manifestacije, a sport u »nekoliko grana postigao puno bolje uspjehe nego prethodnih godina«, kazala je Ujdur.


Gradonačelnik Metkovića najavio je usporavanje vraćanja dugova u korist financiranja važnih projekata, ali je napomenuo da se grad i dalje nalazi u nezahvalnoj situaciji jer se bivša uprava nije natjecala ni za jedan projekt iz EU fondova ili iz državnih izvora.


U ovih sedam mjeseci Grad Metković se natjecao za četiri europska projekta uz dodatne aplikacije gradskih poduzeća prema EU fondovima.


Gradsku blagajnu trenutno opterećuje dug visok od oko 11 milijuna kuna u kojem četvrtinu čine potraživanja Ministarstva financija zbog neplaćenog PDV-a s kamatama za uređenje gradskog parka i trga.


Stoga je Petrov apelirao na Ministarstvo financija da »prepozna odgovorno ponašanje Gradske uprave i otpiše dio dugova« za koje je to moguće.