Rast

Gospodarstvo eurozone poraslo najsnažnije u šest godina

Hina



Gospodarske aktivnosti u eurozoni dodatno su ubrzale u ožujku a snažan priljev novih poslova i zapošljavanja signaliziraju nastavak takvog trenda i u drugom tromjesečju, istaknula je u petak u najnovijem izvješću londonska tvrtka Markit.


Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone porastao je u ožujku na 56,7 bodova, dosegnuvši time najvišu razinu od travnja 2011. godine. U veljači iznosio je 56 bodova.


U prosjeku je u prvom ovogodišnjem tromjesečju indeks iznosio 55,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost od prvog tromjesečja 2011. godine, napominju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.




»Motor gospodarstva eurozone prebacio je u ožujku u još veću brzinu, uz pojačan tempo poslovnih aktivnosti i zapošljavanja«, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.


Aktivnosti su u ožujku zabilježile najsnažniji rast od travnja 2011. godine i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, a u Markitu posebno izdvajaju najveći priljev novih narudžbi u gotovo šest godina.


Zapošljavanje je pak ubrzalo najsnažnije od srpnja 2007. godine jer su kompanije povećavale kapacitete kako bi reagirale na jaču potražnju.


Oporavak potražnje omogućio je pak većem broju kompanija da podignu cijene, koje su tako u prosjeku porasle najsnažnije od lipnja 2011. godine, napominju u Markitu.


»Procjena PMI-ja u ožujku zaokružuje najbolje tromjesečje u šest godina i signalizira rast BDP-a od 0,6 posto u prvom tromjesečju«, konstatira Williamson.


»Ubrzanje rasta prema kraju tromjesečja i trend poboljšanja na području novih poslova i pojačani apetit za zapošljavanjem upućuju na zaključak da će se zamah nastaviti i u drugom tromjesečju«, napominje glavni ekonomist Markita.


Među vodećim gospodarstvima Williamson izdvaja Francusku gdje je rast bio snažniji i od onog njemačkog.


»Izbori možda izazivaju zabrinutost u pogledu prognoze ali zasada je raspoloženje kompanija u Francuskoj i u većem dijelu Europe izrazito pozitivno«, ističe on.