Udruga Krug

Gordana Nikolić najbolja poduzetnica, Jadranka Pejić menadžerica godine

Hina

Vesna Plavšić, Gordana Nikolić i Jadranka Boban Pejić / Foto Davor Pongracic / CROPIX

Vesna Plavšić, Gordana Nikolić i Jadranka Boban Pejić / Foto Davor Pongracic / CROPIX

 U kategoriji socijalnog poduzetništva nagrada Kruga za poduzetnicu godine pripala je osnivačici zdravstvene ustanove Zlatne ruke Vesni Plavšić



ZAGREB  Poduzetnica godine po izboru Hrvatske udruge poslovnih žena Krug je Gordana Nikolić, osnivačica i dekanica Visoke poslovne škole PAR, kojoj je u utorak u povodu Svjetskog dana poduzetnica uručena nagrada na svečanosti održanoj u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.


Gordana Nikolić jedina je žena vlasnica i dekanica na visokoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj.


Za menadžericu godine, pak, Krug je izabrao suosnivačicu i direktoricu poduzeća Biovega Jadranku Boban Pejić, stručnjakinju u području prirodne prehrane.




U kategoriji socijalnog poduzetništva nagrada Kruga za poduzetnicu godine pripala je osnivačici zdravstvene ustanove Zlatne ruke Vesni Plavšić.


Na svečanosti dodjele nagrada, predsjednica Grabar Kitarović istaknula je da je ravnopravnost spolova među najvišim ustavnim vrednotama te da su prava žena normativno dobro zaštićena, ali da istinska jednakost i ravnopravnost žena na svim područjima još nije potpuna.


»Sjetimo se samo diskriminacije trudnica i majki u sustavu zapošljavanja, razlike u plaćama na istima radnim mjestima između žena i muškaraca i nasilja u obitelji čije su žrtve u najvećem broju upravo žene«, rekla je predsjednica, dodavši kako se s obzirom na te pojave treba upitati kolika je stvarna ravnopravnost spolova.


Uz striktnu provedbu zakona, Grabar Kitarović smatra da treba svoriti infrastrukturu za potporu obiteljskom životu, spomenuvši dovoljan broj jaslica i vrtića i prilagođeno radno vrijeme vrtića i škola. To je bitno za žene kako se ne bi odricale i odgađale majčinstvo, smatra predsjednica Grabar Kitarović, kazavši da je odgovornost za takve zahvate na lokalnim i državnim vlastima, ali i poslodavcima.


»Tvrtke koje ostvaruju profite, često ogromne, ne bi smjele biti neosjetljive na probleme svojih zaposlenica i njihovih obitelji«, kaže Grabar Kitarović.


Treće područje koje, prema njezinu mišljenju, utječe na položaj žena je, »duboko ukorijenjeno kulturološko nasljeđe opterećeno stereotipima o ženama«. To je nasljeđe, dodaje, ishodište mnogih nepravdi, a u ispravljanju državna politika treba imati aktivniju ulogu.


»Ukidanje tih stereotipa i trajna borba protiv predrasuda, nešto je u čemu se neću dati obeshrabriti«, najavljuje Grabar Kitarović. Dodaje kako se pokazalo da »tradicionalna uloga žena nije njihova jedina uloga« te da su se žene dokazale kao pouzdane, svestrane, kreativne i dobre organizatorice svog posla i ujedno obiteljskog života.


Predsjednica RH ocjenjuje i da nedostatak jasne gospodarske politike podjednako opterećuje poduzetnike, bez obzira na spol.


Prema brojkama i statistikama iznesenima na dodjeli nagrada, sve više žena u Hrvatskoj odlučuje se na poduzetništvo. Tako je oko 30 posto poslovnih subjekata u vlasništvu žene, a prije 10 godina bilo ih je 11 posto. Na rukovodećim položajima u tim subjektima u 24 posto slučajeva su žene, 14 posto ih je na čelnim mjestima u nadzornim odborima, a devet posto je predsjednica uprava.