Koronavirus

Globalnu ekonomiju čekaju teški dani, epidemija je već doslovno prepolovila kinesko gospodarstvo

Branko Podgornik

Foto Reuters

Foto Reuters

Kinesko gospodarstvo tijekom veljače radilo je kapacitetom manjim od 50 posto, prema zapadnim procjenama, a loše vijesti stižu iz SAD-a gdje su narudžbe poduzećima doživjele pad nezabilježen od 2009. godine



ZAGREB – Ekonomske posljedice širenja koronavirusa iz Kine osjećaju se diljem svijeta, a u veljači su neočekivano pogodile i najveće svjetsko gospodarstvo, prema podacima londonskog IHS Markita. Gospodarska aktivnost u SAD-u, uključujući narudžbe poduzećima, u veljači su doživjeli pad nezabilježen od 2009. godine.


Postalo je jasno da će posljedice epidemije biti šire od prvotnih očekivanja, pa su u drugoj polovini prošlog tjedna pale dionice na burzama od SAD-a do Japana, za jedan do dva posto.


Čim zamiriše recesija, prema iskustvu, skače cijena zlata, koja se prošlog tjedna popela na oko 1.650 dolara po unci, najviše u sedam godina. Istodobno, pada cijena nafte koja je na londonskom tržištu pojeftinila na oko 58 dolara po barelu.




Analitičari su iznenađeni razvojem događaja jer su vjerovali da će gospodarstvo SAD-a biti najkasnije pogođeno širenjem koronavirusa, u usporedbi s Europom i Azijom, koje su prve na udaru.


Prema IHS Markitu, PMI indeks ukupne gospodarske aktivnosti u SAD-u, koji je u siječnju iznosio 53,3 boda, u veljači se spustio na 49,6 bodova. Vrijednosti PMI indeksa iznad 50 bodova označavaju rast gospodarstva, a pad ispod te crte ukazuje na recesijska kretanja.


Prekinut lanac opskrbe


Uzrok pada su prekidi opskrbnih lanaca američkih kompanija s Kinom, a posebice naglo slabljenje aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a, koji je dosad odolijevao nevoljama. Većina analitičara ipak očekuje poboljšanje, vjerujući da je riječ o privremenom šoku u američkom gospodarstvu.


Međutim, promatrače i dalje obeshrabruju podaci iz Kine, u kojoj je gospodarstvo tijekom veljače radilo kapacitetom manjim od 50 posto, prema zapadnim procjenama. Recesijska kretanja proširila su se na Južnu Koreju, Tajvan, Japan i Australiju.


Indijsko gospodarstvo, koje je još prošle godine naglo usporilo rast i zabilježilo šokove kakvi se ne pamte 30 godina, također nastavlja silaznom putanjom.


U Kini je prodaja automobila u prvoj polovini veljače pala 92 posto, a u prva dva mjeseca ukupno 70 posto. Epidemija je usporila rad američkih i ostalih svjetskih kompanija kojima opskrbni lanci počinju u azijskom divu.


Primjerice, Volkswagen je u svoja 33 poduzeća u Kini prepolovio proizvodnju. Zrakoplovne kompanije u svijetu, prema procjenama, mogle bi zbog pada putovanja izgubiti 28 milijardi dolara.


Širenje izvan Kine


Međunarodni monetarni fond je prošlog tjedna ispravio svoja siječanjska očekivanja i pogoršao prognoze. Procjenjuje da će kinesko gospodarstvo, koje danas čini 19 posto svjetskoga, tijekom ove godine usporiti na stopu rasta od 5,6 posto, najnižu u 30 godina.


Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva upozorila je kako je ta procjena napravljena pod pretpostavkom da će se Kina »vratiti u normalno stanje« tijekom drugog tromjesečja. Ako se ostvari ta optimistična varijanta, koronavirus će svjetsko gospodarstvo zakinuti za samo 0,1 postotnih bodova rasta ovoj godini, vjeruje MMF.


Međutim, malo tko može predvidjeti razvoj događaja, jer se koronavirus počeo naglo širiti izvan Kine, zahvativši do nedjelje 28 zemalja, a najviše Južnu Koreju, Iran i Italiju. Ministri financija 20 najvećih svjetskih gospodarstava (G20) u subotu su se na sastanku u Rijadu dogovorili o usklađivanju napora radi odgovora na ekonomske rizike od koronavirusa.


Europa svijetla točka


Jedina svijetla točka u svjetskoj ekonomiji prošlog tjedna bili su bolji podaci iz eurozone i Njemačke, koje su zabilježile blago jačanje gospodarskih aktivnosti i imaju PMI indeks viši od 51 boda.


To je ponovno oživjelo nade da će Njemačka i ostalih 18 članica eurozone u prvom tromjesečju izbjeći recesiju, nakon što su u posljednjem kvartalu prošle godine došle na rub gospodarskog zastoja.