Aviokompanija iz Dubaija raspisala natječaj

Emirates prvi put traži riječke stjuardese: početna plaća oko 1.500 dolara

Alenka Juričić Bukarica

Prvi krug natječaja, razgovor i testiranje, održava se 1. prosinca u Grand hotelu Bonavia, a jedan od uvjeta je da kandidat rukom može doseći minimalno - 212 centimetara



RIJEKA Tko želi postati stjuardesa ili stjuard na zrakoplovima svjetske kompanije Emirates iz Dubaija 1. prosinca u 9 sati ujutro treba biti u Grand hotelu Bonavia. Zašto? Zato jer će se ondje u to vrijeme održati testiranja i razgovori za kandidate natječaja koji je ova svjetska aviokompanija nedavno objavila na portalu Moj Posao. Riječanke i Riječani tako će konačno dobiti priliku da se okušaju i pokušaju dobiti svoje mjesto na nekoj od linija Emiratesa koji lete u stotinjak zemalja svijeta. Prema objavljenom natječaju, eventualni budući zaposlenici će biti stacionirani u Dubaiju, i to u stanu čiji je kompanija vlasnik (s cimericom), te dio tima kojeg čine djelatnici 130 nacionalnosti.    


Iznimni ljudi


– Tražimo iznimne ljude koji žele karijeru u našem brzorastućem businessu, kažu u natječaju u kojem se traže osobe starije od 21 godine, s minimalno završenom srednjom školom i tečnim znanjem jezika. Osim toga se traži zdravstvena sposobnost, a zanimljivo je da buduće stjuardese rukom moraju doseći najmanje 212 centimetra. Neobičan zahtjev ima vrlo logičan razlog. Naime, na toj se visini u zrakoplovima nalazi oprema za hitne situacije. Inače, na testiranje uz životopis valja ponijeti i svoju fotografiju. Detaljnije informacije mogu se naći na internetskim stranicama Emiratesa i portala Moj Posao. 


    Iako se riječki kandidati po prvi put za radno mjesto u Emirates-u mogu natjecati u svom gradu, ovo nije prvi put da ova kompanija u Hrvatskoj traži kabinsko osoblje. Kako doznajemo u zagrebačkoj poslovnici Emiratesa, do sada su testiranja provedena u Zagrebu i Dubrovniku. 


   Bolji uvjeti




Hrvatska je jedna od niza zemalja u kojima Emirates traže djelatnike. U dvije, tri godine, kompanija planira zaposliti 3.000 novih djelatnika pa računaju da će nabolje osoblje dobiti ako potragu za kandidatima prošire praktički na cijeli svijet. 


   Zanimljivo je da među osobljem imaju i značajan broj djelatnica iz Kine i Filipina, a i neke Hrvatice su se okušale letjeti s ovim zvučnim imenima. Među njima su i neke bivše djelatnice Croatia Airlinesa koje su u arapskoj kompaniji potražile ipak znatno veće plaće. Iako, neki će reći kako je posao težak te kako se na zrakoplovima ovakvih kompanija vrijedi zadržati nekoliko godina te onda vratiti – kući.


Iskustva onih koji su letjeli na zrakoplovima Emiratesa ili Quatar Airlinesa pokazuju da je početna plaća oko 1.500 dolara, uz što se uz prekovremene sate može nakupiti oko 2.000 dolara. Plaća kasnije raste. Bitno je znanje engleskog, iskustvo je poželjno, no i uz staž na avionima, treba proći njihovu dodatnu obuku.