'Činimo sve'

Direktor Uljanika: ‘Radnici koji su bez plaća pet mjeseci imaju značajno veću efikasnost’

Hina

Emil Bulić

Emil Bulić

Emil Bulić rekao je da na nekom gradilištu radnici koji su bez plaća pet mjeseci imaju značajno veću efikasnost nego na gradnji gdje je možda puno veća likvidnost, jer da su radnici shvatili da je sve skupa prevažno i napravili su sve da se izađe iz ove situacije



RIJEKA Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić izjavio je u utorak nakon što je na Trgovačkom sudu odgođeno ročište za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečaja u 3. maju, da su svi zajedno, vjerovnici i radnici, zajedno s rukovoditeljima, uspjeli uvjeriti sud da još ima šanse da se osigura budućnost 3. maja, naglasivši da se čini sve da to brodogradilište opstane, a radnicima isplate plaće.


»Dana nam je nova šansa da u sljedeća dva tjedna dođemo s novim rješenjem, da se ponajprije osiguraju radničke plaće«, kazao je Bulić i naveo da su intenzivirani pregovori s vjerovnicima, pri čemu je u tjedan dana za više od trećine duga deblokiran račun 3. maja te da su vjerovnici zainteresirani za njegov opstanak.


Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj u utorak je na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno za 12. ožujka, do kada bi trebalo biti poznato hoće li radnicima tog brodogradlišta biti isplaćene zaostale plaće, u protivnom je izgledno otvaranje stečaja.


Kad će plaće?




Na upit o novcu za isplatu plaća, Bulić rekao je da se radi na programu restrukturiranja Uljanika te da se u tom aranžmanu traže sredstava za ispunjenje obveza prema 3. maju, koji će potom isplatiti plaće, dodavši da je rok iznimno kratak.


»Činimo sve da do stečaja ne dođe, ovo je je još jedna potvrda da smo na dobrom pravcu«, rekao je. Naveo je da traju pregovori sa strateškim partnerima i s financijskim i državnim institucijama o tome kako osigurati doprinos države i partnera, zajedno s Uljanikom i 3. majem.


Na upit hoće li strateški partner Brodosplit dati novac za plaće, Bulić je odgovorio da se nada da će to učiniti ili Brodosplit ili da će uspjeti to učiniti zajedno, odnosno da će Brodosplit s 3. majem, Uljanikom i državom osigurati kreditna sredstva.


»Danas razgovaramo o tome kako da podijelimo odgovornost i rizike i osiguramo likvidnost. Hoće li to biti Brodosplit ili država, to je danas na stolu«, naglasio je.


Nemaju ni za kruh


Komentirajući navode radnika da nemaju ni za kruh, Bulić je rekao da su razgovarali s ljudima u Puli i u Rijeci, da ima teških sudbina, ali da se problem mora rješavati u paketu.


»Upravo ti radnici su oni koji značajno nose teret, jer nisu svi radnici niti u mogućnosti da prate ovaj program nakon pet neisplaćenih plaća na isti način. Ali je jedan dio ljudi našao snage i mogućnosti da iznese posao«, rekao je i dodao je da na nekom gradilištu radnici koji su bez plaća pet mjeseci imaju značajno veću efikasnost nego na gradnji gdje je možda puno veća likvidnost, jer da su radnici shvatili da je sve skupa prevažno i napravili su sve da se izađe iz ove situacije.


Odgovarajući na pitanje u vezi sa zahtjevom radnika da se dijelu radnika 3. maja koji više nemaju sredstava za prijevoz na posao omogući ostanak kod kuće, ali da i za to vrijeme dobiju plaće, Bulić je rekao da će o tome razgovarati sa socijalnim partnerima, dodavši da su već danas izašli u susret velikom broju radnika.


Agonija bez kraja


Predstavnici sindikata u 3. maju kazali su da žele da se agonija što prije završi te da će biti iznimno zadovoljni ako plaće budu isplaćene do 12. ožujka.


Prema podacima sa suda, na današnji dan račun 3. maja blokiran je radi dugovanja od 87 milijuna kuna, dok jučer jučer ta blokada bila za oko 76 milijuna kuna. Radnici potražuju 11, 9 milijuna kuna za plaće, dobavljači oko 46 milijuna kuna, država oko 21 milijun kuna, a među većim vjerovnicima je HEP, koji potražuje oko 7 milijuna kuna.


Prvo ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. majem održano je u početku veljače, a novo ročište bilo je zakazano za danas. Prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića, 3. maj nije prezadužen, raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u sumi od 522,2 milijuna kuna, kao i imovinom dostatnom za podmirenje troškova stečajnog postupka.