Vladine mjere

Danas počinje predaja zahtjeva za isplatu minimalca radnicima

Jagoda Marić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

SubtitleVeć sutra bi na snazi trebao biti i pravilnik kojim će se odrediti uvjeti za odgodu plaćanja doprinosa i poreza na dohodak i poreza na dobit, a ovaj tjedan trebala bi biti jasna i procedura za dobivanje odgode otplate kredita građana i poduzeća



Provedba Vladinih mjera potpore gospodarstvu, zbog krize koju je prouzročio koronavirus, počinje danas, kad će tvrtke početi predavati zahtjeve za isplatu minimalca radnicima. Već sutra bi na snazi trebao biti i pravilnik kojim će se odrediti uvjeti za odgodu plaćanja doprinosa i poreza na dohodak i poreza na dobit, a ovaj tjedan trebala bi biti jasna i procedura prema kojoj će poduzeća i građani moći dobiti odgodu otplate kredita. Pomoć u isplati plaća mogu zatražiti, kako je navedeno na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poslodavci iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja, zdravstvenog turizma, industrije tekstila, obuće i kože, drvne industrije, proizvođači namještaja, oni kojima je rad zabranjen odlukama Stožera civilne zaštite te svi drugi koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti. Ovi posljednji moraju dokazati da imaju problema u poslovanju zbog posebnih okolnosti, dokaze o otkazanim ugovorima, ugovorenim poslovima, probleme u transportu i isporuci robe ili nabavci repromaterijala i sirovina. Uz to, trebaju dostaviti i dokaze da im je ili će im zbog svega toga prihod biti veći od 20 posto.


Potporu neće dobiti oni poslodavci kod kojih se od 20. ožujka pa do datuma podnošenja zahtjeva smanjivao broj zaposlenih i to za 40 posto i više kod onih koji imaju deset radnika, 20 posto kod malih poduzeća, 15 posto kod srednjih poduzeća te deset posto kod velikih poduzeća.


Uredni platiše


Potporu u iznosu minimalne plaće ne mogu dobiti vlasnici, suvlasnici, osnivači, članovi uprave, direktori, prokuristi, osim ako je riječ o vlasnicima obrta i tvrtkama koje zapošljavaju do deset radnika. Zahtjev se može podnositi i elektroničkim putem, a novac će Zavod isplaćivati do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.




Uz to, Ministarstvo financija bi sutra trebalo donijeti pravilnik kojim će odrediti mjeru odgode plaćanja poreza i doprinosa na tri plus tri mjeseca, te mogućnost beskamatne obročne otplate na 24 mjeseca.


Odgodu će moći tražiti poduzetnici koji već trpe zbog epidemije koronavirusa ili će u svom poslovanju zbog tog tek imati problema jer im je ono otežano ili su im ugovori otkazani. No, i oni će po svemu sudeći morati dokazati da imaju pad u poslovanju od 20 posto. Uvjet će biti i to da su dosad bili uredni platiše poreza na dohodak, poreza na dobit i socijalnih doprinosa. Oni koji su i dosad izbjegavali plaćati te obveze, kako zasad poručuju iz Ministarstva financija, na tu potporu ne mogu računati. Očekuje se i da će uskoro odrediti i jasna pravila po kojima će Hrvatska banka za obnovu i razvoj omogućavati poduzećima kredite za očuvanje likvidnosti. Uz to, kad su u pitanju poduzetnici u turizmu, Vlada je donijela i mjeru odgode plaćanje turističke članarine, paušala turističke pristojbe za privatne iznajmljivače, ali i odgodu plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.


Pomoć Zagrebu


Gospodarstvenici i građani mnogo očekuju i od mjere moratorija na otplate kredita, a banke bi tijekom ovoga tjedna mogle izaći sa svojim procjenama. U bankarskom sektoru objašnjavaju da će odgodu odobriti svima koji su do kraja prošle godine bili u kategoriji A, odnosno uredni platiše, ali će svaka banka za primjenu te mjere donijeti svoja pravila i odrediti procedure. No, napominju da je situaciju promijenio i potres u Zagrebu, jer će se i na saniranje njegovih posljedica morati osloboditi određeni novac iz državnog proračuna, a sasvim sigurno je i da će građani i poduzetnici koji sada trpe štete i zbog potresa također zahtijevati i reakciju banaka.


I ministar financija Zdravko Marić svjestan je toga da će država uz značajna sredstva, a zasad se govori o više od 30 milijardi kuna, za pomoć gospodarstvu zbog epidemije, morati osigurati i dodatni novac za pomoć Zagrebu zbog šteta nastalih u potresu. Govorio je o tome i jučer prilikom obilaska centra Zagreba gdje su bile najveće štete. Poručio je Marić da će država upogoniti sva sredstva koja ima i u saniranje štete u Zagrebu, ali i za pomoć gospodarstvu zbog posljedica epidemije koronavirusa. Ministar je i jučer rekao da će država pomagati bez obzira na deficit, odnosno da deficit više neće biti prioritet kad je u pitanju proračunska potrošnja, nego će se za pomoć i Zagrebu, ali i gospodarstvu općenito, koristiti sve što je Vladi na raspolaganju i sve što je u Vladinoj moći.


Uz to, ministar Marić je otkrio da je u potresu stradala i zgrada njegovog Ministarstva u Katančićevoj ulici te da će, ako se utvrdi da je zgrada statički nesigurna, zaposlenici ministarstva raditi na alternativnoj lokaciji.