DZS

Danas objava: U Hrvatskoj ponovo rasle i potrošnja i industrijska proizvodnja?

Hina



Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak izvješće o industrijskoj proizvodnji u rujnu, a makroekonomisti očekuju nastavak njezina rasta peti mjesec zaredom.


Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja porasla za 3,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.


Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,3 do 4,0 posto.




Pokažu li se procjene točne, bio će to peti mjesec zaredom kako proizvodnja raste, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je ojačala 3,2 posto na godišnjoj razini.


Zbog poremećaja izazvanog krizom u Agrokoru, u travnju je industrijska proizvodnja oslabila 0,3 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin prvi pad nakon više od dvije godine neprestanog rasta.


No, od svibnja je ponovno u pozitivnom trendu.


»Na razinu proizvodnje bi i dalje trebala pozitivno utjecati dinamična potražnja sa stranih tržišta, odnosno rast izvoza. I rastuća domaća potražnja, osim rasta uvozne aktivnosti, ukazuje na zadržavanje pozitivnih trendova u prerađivačkom sektoru«, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.


U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa je pozitivan trend ušao u četvrtu godinu.


No, tempo rasta se usporava, s obzirom da je u prošloj godini industrijska proizvodnja porasla za 5 posto.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u rujnu, a očekuje se nastavak rasta potrošnje već 37. mjesec zaredom. 


Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u rujnu za 5,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 4,0 do 6,0 posto.


Premda snažan, bio bi to nešto sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 6,4 posto na godišnjoj razini.


Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.


Rast potrošnje 37 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.


»Porezna reforma te izostanak značajnijih inflatornih pritisaka tijekom cijele 2017. daju poticaj rastu osobne potrošnje. Snažan rast tijekom ljetnih mjeseci također je rezultat i snažnog rasta u turizmu«, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.


Osim, po svemu sudeći, rekordne turističke sezone, rast potrošnje zahvaljuje se trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.


A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, dodatno potiču rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.


Prema nedavno objavljenim podacima DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za kolovoz iznosila je 6.018 kuna, što je nominalno 6,1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.


Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP).