Što donosi "mirovanje"

Daleko od rješenja za Agrokor: Promemoriju o mjenicama potpisalo manje od pola dobavljača

Jagoda Marić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

O razlozima zbog kojih više od polovine dobavljača još nije potpisalo Promemoriju službeno ne žele govoriti, no neki od njih traže trajnije rješenje, a ne samo predah od četrdesetak dana



ZAGREB Problem mjenica što su ih Agrokorovi dobavljači, kad se nisu uspjeli naplatiti od te kompanije, prodavali bankama i faktoring društvima, ali uz jamstvo da će se banke kasnije moći naplatiti od njih (dobavljača) čini se, daleko je još i od privremenog, a kamoli trajnog rješenja. Banke i faktoring društva puno su skloniji, nego sami dobavljači, dogovoru koji predlaže izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, a po kojem bi se do kraja svibnja mjenice stavile u mirovanje kako bi se dobilo vrijeme za dogovor.


Promemoriju o mjenicama dosad je, prema podacima što smo ih dobili iz Agrokora, potpisalo 16 financijskih institucija i time je pokriveno čak 73 posto ukupnog iznosa mjenica koje su dobavljači unovčili kod banaka i čak 99,37 posto duga koji je unovčen kod faktoring društva. No, dobavljači još uvijek očito procjenjuju što im taj potpis donosi, pa je Promemoriju potpisalo njih sedamdesetak, manje od polovice i time je pokriveno tek 41,11 posto iznosa mjenica koje im je kao osiguranje plaćanja izdao Agrokor, a koje su oni naknadno unovčili u bankama i faktornig društvima i sad su u opasnosti da se te financijske institucije naplate od njih.


Prijava tražbina 


Takvo je ponašanje potpuno razumljivo. Dobavljači potpisom na Promemoriju dobivaju malo više od mjesec dana predaha, ali nakon toga im i banke i faktoring društva u svakom trenutku mogu sjesti na račun i naplatiti svoja potraživanja. O razlozima zbog kojih još nisu potpisali Promemoriju službeno ne žele govoriti, no neki od njih s kojima smo razgovarali inzistiraju da se nađe trajnije rješenje, a ne samo predah od četrdesetak dana. Ističu da bi najpoštenije bilo da banke i faktoring društva ta potraživanja u ukupnom iznosu od 3,134 milijarde kuna prijave kao svoje tražbine u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, jer u konačnici to i jest Agrokorov dug. No, i banke i faktoring društva znaju da će se u tom slučaju puno teže naplatiti nego da idu na dobavljače kojima su, kako ističu, i dali novac na osnovi tih mjenica.


Potpis – priznanje 




Prijavljivanje tražbina u Agrokoru znači da se neće naplatiti sljedećih 12 do 15 mjeseci, ali i to da će naplatiti tek dio od tih 3,134 milijarde kuna. Dok naplata mjenica od dobavljača znači da će se naplatiti puno brže i u punom iznosu.


Od istih pretpostavki polaze i dobavljači koji još uvijek važu hoće li potpisati Promemoriju, jer smatraju da bi potpis značio priznanje da je to njihov dug i da je Agrokor isključen iz priče barem u sljedećih godinu dana. Banke i faktoring društva naplatila bi se od njih, dok bi oni svoja potraživanja morali prijaviti u postupku u Agrokoru i čekat će više od godinu dana da vide hoće li se postići nagodba i koliki će im iznos potraživanja, za davno isporučenu robu, na kraju biti plaćen. Dobavljači koji su stavili svoj potpis na Promemoriju, pojašnjavaju nam da su se s takvim raspletom odavno pomirili te da je kod otvaranja postupka izvanredne uprave bilo jasno da će i oni platiti cijenu nakaradnih rokova i načina plaćanja u Agrokoru. Jedino što bi moglo promijeniti takvu situaciju bio bi kredit Agrokoru od nekoliko stotina milijuna eura kojim bi se ti davno dospjeli dugovi platili, ali kako vrijeme odmiče, dobavljači su sve skeptičniji prema takvoj mogućnosti.