Vlasničko preslagivanje

DRŽAVA PRODAJE DIONICE Poljaci će povećati udio u riječkoj luci?

Hina

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Javni poziv još uvijek nije objavljen, a analitičari InterCapitala ističu da je domaće tržište kapitala na ovu vijest reagiralo povećanjem cijene dionica Luke Rijeka u ponedjeljak za 2,1 posto, na 48 kuna po dionici



Investicijsko društvo InterCapital u utorak je prenijelo vijest o prodaji 11,75 postotnog državnog udjela u Luci Rijeka uz napomenu kako bi drugi po veličini dioničar Luke, poljski OT Logistic, mogao biti glavni kandidat za kupnju tog udjela, čime bi postao najveći pojedinačni dioničar.


Upravno vijeće CERP-a je, naime, krajem lipnja donijelo odluku o pokretanju postupka prodaje 11,75 posto dionica Luke Rijeka izvan knjige ponuda, kroz blok transakciju na Zagrebačkoj burzi.


Riječ je o 1.584.124 dionica Luke Rijeka nominalne vrijednosti nešto veće od 63,36 milijuna kuna, koje su u vlasništvu države (6,56 posto), CERP-a (0,002 posto), Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (1,59 posto) te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (3,6 posto).




Postupak prikupljanja obvezujućih ponuda, stoji u odluci, započet će objavom javnog poziva u kojem će CERP odrediti minimalnu cijenu po dionici, koja ne može biti niža od 48 kuna po dionici, ali samo ako će ta cijena biti viša od zadnje prosječne cijene na Zagrebačkoj burzi prije objave javnog poziva.


Kada se prikupe ponude, Upravno vijeće CERP-a će odlučiti o najpovoljnijoj ponudi i donijeti odluku o izvršenju blok transakcije s odabranim kupcem.


U odluci se pritom ističe da će se najpovoljnijom smatrati ona ponuda u kojoj je ponuđena najviša cijena za paket dionica Luke Rijeka u cijelosti, ali i da CERP zadržava pravo da ne prihvati niti jednu zaprimljenu obvezujuću ponudu, odnosno da odustane od prodaje.


Javni poziv još uvijek nije objavljen, a analitičari InterCapitala ističu da je domaće tržište kapitala na ovu vijest reagiralo povećanjem cijene dionica Luke Rijeka u ponedjeljak za 2,1 posto, na 48 kuna po dionici.


Iz InterCapitala pritom podsjećaju kako je drugi po veličini dioničar Luke Rijeka, s vlasničkim udjelom od 20,81 posto, poljski OT Logistic Spolka Akcyjna te da bi taj najveći poljski lučki operater mogao biti i glavni kandidat za kupnju dionica koje prodaje država.


Naime, poljski je dioničar bio i najveći pojedinačni kupac dionica Luke Rijeka izdanih tijekom procesa dokapitalizacije 2015. godine, čime su, navode iz InterCapitala, već dokazali svoj dugoročni interes za riječku luku.