Pad u turizmu

DOMINO-EFEKT KORONAVIRUSA Putna osiguranja u dva mjeseca pala i za 76 posto

Jagoda Marić

Foto Reuters

Foto Reuters

Zbog ograničenja putovanja unutar Hrvatske i u inozemstvo, u prošla dva mjeseca osiguravateljske kuće bilježe značajan pad putnih osiguranja, dok je do manjeg pada došlo u segmentu osiguranja vozila



ZAGREB – Malo će koja industrija ili kompanija ostati netaknuta krizom koju je u svjetskom gospodarstvu uzrokovao koronavirus, a oni koji neće biti direktno pogođeni, pretrpjet će pad prihoda zato što su u nevolji djelatnosti s kojima su povezani određeni segmenti njihova poslovanja.


Zasad su možda najžešći udar osjetili turizam i prijevoz, potpuna dvomjesečna paraliza u tim djelatnostima prelijeva se po principu domino-efekta i na druge djelatnosti, na prodaju automobila, pa i na osiguravajuća društva, posebice kad su u pitanju osiguranja putovanja i osiguranja motornih vozila.


Nisu to mogle izbjeći ni hrvatske osiguravateljske kuće i čini se, barem prema onima koji su odgovorili na naš upit, da je najjači udar na putnom osiguranju, što se čini i logičnim s obzirom na to da se gotovo dva mjeseca nije moglo putovati ni u drugu županiju, a kamoli izvan Hrvatske.




Tako iz Croatia osiguranja, bez navođenja postotka, kažu da u protekla dva mjeseca bilježe negativan trend sa značajnim padom broja ugovorenih polica putnog zdravstvenog osiguranja.


– Od početka krize uzrokovane virusom COVID-19, na ukupnom tržištu osiguranja motornih vozila u Hrvatskoj bilježi se pad osiguranih vozila od šest posto, napominju iz Croatia osiguranja.


U toj se kompaniji ne žele upuštati u procjene kako će završiti ova godina za osiguravatelje, uz napomenu da je u trenutnoj situaciji povećane neizvjesnosti nezahvalno davati procjene o stanju i kretanjima na tržištu osiguranja u budućnosti, ali dodaju da se može očekivati usporavanje rasta tržišta osiguranja.


Borba za klijente


Iz Uniqe kažu da u segmentu osiguranja vozila nisu primijetili značajan pad premije zbog epidemije koronavirusa te dodaju da su svojim klijentima omogućili da policu obveznog automobilskog osiguranja ugovore na daljinu i bez potrebe za fizičkim kontaktom.


– Zbog ograničenja putovanja unutar Hrvatske i u inozemstvo, u prošla dva mjeseca imali smo pad premije putnih osiguranja za 76 posto, kažu iz Uniqe. Na pitanje jesu li zabilježili pad u ostalim segmentima, otkrivaju da je zbog zatvaranja ili ograničenog rada poslovnica banaka, zabilježen pad osiguranja koja se sklapaju putem banaka. Kad je u pitanju prognoza za budućnost, kažu da će daljnji razvoj situacije na tržištu osiguranja, kao i u cijelom gospodarstvu, ovisiti o trajanju pandemije.


– Kratkoročno očekujemo smanjenje potražnje za proizvodima osiguranja i manje prinose od ulaganja zbog poremećaja na financijskim tržištima, no ako se dobra epidemiološka situacija nastavi i zaštitne mjere nastave popuštati, gospodarstvo će vrlo brzo početi funkcionirati, što će se pozitivno odraziti i na poslovanje osiguratelja.


Ako pandemija potraje, posljedice na gospodarstvo, a time i na osigurateljnu djelatnost, bit će puno ozbiljnije i dovest će do smanjenja potrošnje, a time i do manje potražnje za proizvodima osiguranja, napominju iz Uniqe.


I iz Wiener osiguranja kažu da u protekla dva mjeseca nije došlo do pada u segmentu osiguranja vozila, unatoč pandemiji koronavirusa i prilagođenog rada od kuće većeg broja zaposlenika.


Kažu da su aktualne promjene donijele nužnu prilagodbu pojedinih dijelova poslovanja, no ne i smanjenje kvalitete naših proizvoda i usluga što, kako tvrde, i pokazuju njihovi rezultati u segmentu osiguranja vozila.


No, kad je u pitanju osiguranje putovanja, i u Wiener osiguranju bilježe gotovo jednak pad kao i Uniqa, pa su od početka ožujka do početka svibnja zabilježili pad od gotovo 75 posto u broju izdanih polica putnog osiguranja.


– S obzirom na to da su države Europe i svijeta većinski zatvorile svoje granice zbog pandemije, samim time došlo je do puno manjeg broja putovanja, a time i ugovorenih polica putnog osiguranja, poruka je iz Wienera koja pokazuje kako gospodarstvo funkcionira kao sustav spojenih posuda.


U drugim segmentima osiguranja Wiener ne bilježi pad. Što se tiče njihovih promišljanja za budućnost, iz Wienera vjeruju da će ove i sljedeće godine biti izražena jaka tržišna borba za svakog klijenta.


Loše procjene Lloyd’sa


– Kod ponude i potražnje već sada veliku ulogu igra moć adaptacije, a osigurateljna industrija traži sve moguće načine prilagodbe radi zadovoljstva klijenata te pružanja zaštite i u ovakvim okolnostima, poručuju iz Wienera.


Umjesto odgovora na pitanja o tome je li Allianz u Hrvatskoj zabilježio pad ugovorenih polica u pojedinom segmentu, iz te smo osiguravateljske kuće dobili objavu rezultata za »krovnu kuću«, odnosno konsolidirane rezultate, u kojoj se ističe da je Allianz, zahvaljujući iznimno diversificiranom portfelju poslovanja i snažnoj bilanci, bio pripravan za upravljanje aktualnom kriznom situacijom i stoga u prvom tromjesečju 2020. godine ostvario vrlo dobre rezultate.


Ta je osiguravateljska kuća ostvarila rast ukupnih prihoda od 5,7 posto, dok je istovremeno operativna dobit pala za 22,2 posto. Iz te su kuće povukli procjenu, ovogodišnja ciljana operativna dobit od oko 12 milijardi kuna i nove će ciljeve objaviti nakon revizije planova, kad se utjecaj trenutne krize bude mogao točnije procijeniti.


Nimalo svijetle procjene za osiguravatelje na svjetskoj razini nema britanska kuća Lloyd’s koja procjenjuje da će ove godine isplatiti između tri milijarde i 4,3 milijarde dolara odšteta povezanih s pandemijom, najviše od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine.


Iznos bi, prenosi Hina procjene tog osiguravatelja, mogao biti i veći ako vlade produlje aktualne mjere karantene na iduće tromjesečje.


– Procijenjeni osigurani gubici za 2020. godinu proizišli iz COVID-19 iznosit će na razini cijelog sektora osiguranja približno 107 milijardi dolara, objavio je Lloyd’s of London. Uz to osiguravateljski sektor također će pretrpjeti pad u ulagačkim portfeljima za procijenjenih 96 milijardi dolara, čime bi ukupan projicirani gubitak za sektor osiguranja dosegnuo 203 milijarde dolara.