ZSE

Crobexi pali drugi tjedan zaredom, promet porastao

Hina

Foto: Novi list

Foto: Novi list



Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi pali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a trgovalo se mirno jer nije bilo puno vijesti koje bi potaknule investitore, dok je promet bio veći nego tjedan dana prije.


Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,81 posto, na 1.831 bod, dok je Crobex10 skliznuo 0,67 posto, na 1.058 bodova.


Među sektorskim indeksima najviše su pali Crobexnutris, za 4,7 posto, i Crobexindustrija, za 2,5 posto. Najviše je, pak, porastao Crobexkonstrukt, za 2,1 posto.




Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 36,4 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna više nego tjedan dana prije.


Kao i prethodnih tjedana, gotovo da i nije bilo vijesti koje bi uspjele razbuditi interes investitora.


»Iza nas je još jedan miran tjedan na Zagrebačkoj burzi koji su indeksi zaključili u crvenom drugi tjedan zaredom«, kaže Luka Grgić, financijski analitičar Zagrebačke banke.


Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom Brodogradilišta Viktor Lenac, 7,5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena potonula 10,7 posto, na 9,55 kuna.


Po likvidnosti su slijedile povlaštene dionice Adris grupe s prometom od 5,6 milijuna kuna, a cijena im je porasla 0,5 posto, na 429 kuna.


Dionicom Valamar Riviere ostvaren je, pak, promet od 4,5 milijuna kuna, a pritom je pojeftinila 0,2 posto, na 41,50 kuna.


S prometom od 3,6 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, koja je pojeftinila 0,65 posto, na 153 kune.


Promet veći od milijun kuna ostvaren je s još četiri dionice. Pritom je najviše pala, za 2,8 posto, cijena AD Plastika, dok je dionica Atlantske plovidbe pojeftinila 1,8, a Ericssona Nikole Tesle 1,4 posto.


Dionica Zagrebačke banke poskupila je, pak, 0,3 posto.


»Od važnijih vijesti treba istaknuti da je Đuro Đaković obavijestio o sklapanju novih ugovora, ukupne vrijednosti 87 milijuna kuna«, kaže Luka Grgić.


Cijena dionice Đuro Đaković grupe porasla je prošloga tjedna 4,4 posto, na 16,60 kuna, no uz skroman promet od oko 90 tisuća kuna.


Ukupno se prošloga tjedna trgovalo sa 65 izdanja. Pritom je 39 dionica zabilježilo pad cijene, 17 rast, dok je cijena devet dionica ostala nepromijenjena na tjednoj razini.