Svjetska tržišta

Cijene nafte opet narasle, možete očekivati nova poskupljenja goriva

Hina

Reuters

Reuters

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi



Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugog zaredom, pri čemu su dosegnule najviše razine od polovice studenoga prošle godine, no rekordna proizvodnja u SAD-u onemogućila je veći rast cijena.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,3 posto, na 67,12 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3 posto, na 57,25 dolara.Ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru

Podršku cijenama pružila je nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine.


Nakon prošlotjednih pregovora u Washingtonu, u nedjelju je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će produljiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. ožujka te da se raduje sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kada dogovor bude postignut.




To je potaknulo nadu da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci uvodeći jedna drugoj uvozne carine.


Ako se postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvaju najvećih gospodarstava mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizirati, što bi utjecalo i na potražnju za energentima.


Naime, već se dulje vrijeme usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava, posebice kineskog i eurozone, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, među ostalim, i naftom.


»Cijene nafte, kao i dionica, posljednjih tjedana rastu zahvaljujući očekivanjima da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor. Isto tako, vidimo da se smanjuje ponuda nafte od strane OPEC-a«, kaže Andy Lipow, predsjednik tvrtke Lipow Oil Associates.


OPEC smanjuje proizvodnju


Posljednji podaci pokazuju da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.


Uz to, vodeća članica OPEC-a Saudijska Arabija najavila je da će u ožujku smanjiti proizvodnju za daljnjih pola milijuna barela dnevno, više nego što je dogovoreno.Američke sankcije Venezueli i Iranu također ograničavaju ponudu nafte na svjetskim tržištima.

Rekordna proizvodnja u SAD-u


Međutim, snažniji rast cijena onemogućuje rast proizvodnje u SAD-u, koja je prošloga tjedna dosegnula rekordnih 12 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.


Pritom je i izvoz nafte iz SAD-a dosegnuo rekordne razine, izvijestila je prošloga tjedna EIA, agencija za informacije o energiji.


»Očekujemo da će proizvodnja sirove nafte u SAD-u do kraja godine dosegnuti 13 milijuna barela dnevno, dok bi prosječna proizvodnja u 2019. mogla iznositi 12,5 milijuna«, poručili su analitičari Citija u osvrtu na podatke EIA.


Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju, pak, s obzirom na snažan rast proizvodnje u SAD-u, da će u ovoj godini ponuda proizvođača koji nisu u članstvu OPEC-a porasti za 1,9 milijuna barela dnevno, znatno više nego što iznosi dogovoreno smanjenje proizvodnje OPEC-a.


Cijene će ovisiti o potražnji


To znači da će razvoj situacije na tržištu ovisiti o potražnji, a Goldman Sachs procjenjuje da će ove godine potražnja porasti za 1,4 milijuna barela dnevno.Analitičari Goldmana procjenjuju, također, da će se prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini kretati između 60 i 65 dolara. A u petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen prvi put nakon tri tjedna povećanja.Broj aktivnih postrojenja smanjen je prošloga tjedna za njih 4, na ukupno 853. To je manji broj u odnosu na početak godine, ali znatno veći nego prije godinu dana, kada je bilo aktivno oko 790 postrojenja.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi.