Posljedica pada dolara

Cijene nafte najviše su u posljednje tri godine

Hina

»Tehnički gledano, tržište je trenutačno malo precijenjeno, no to ne bi trebalo izazvati veliku rasprodaju«, kaže Mike Sabo



Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna dosegnule nove najviše razine u tri godine, što je ponajviše posljedica pada tečaja dolara.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,7 posto, na 70,52 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 71,28 dolara, najvišu razinu od prosinca 2014.


đNa američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,3 posto, na 66,15 dolara, blizu 66,66 dolara, najviše razine u tri godine.




Uspon cijena nafte ponajviše je posljedica slabljenja dolara. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna pao 1,6 posto i skliznuo na najnižu razinu u tri godine.


Kako se cijena nafte izražava u dolarima, slabija američka valuta može potaknuti potražnju za naftom jer su njezine cijene niže za kupce koji koriste druge valute.


»Pad dolara podržava naša očekivanja da će se cijena barela na londonskom tržištu zadržati iznad 70 dolara malo dulje«, kaže Bill O’Grady, strateg u tvrtki Confluence Investment Management.


Uz to, cijene nafte već dulje vrijeme imaju čvrstu podršku zahvaljujući dogovoru OPEC-a i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.


Taj dogovor, postignut krajem 2016., potrajat će najmanje do rujna, a možda i do kraja ove godine.


Zahvaljujući tome, cijene nafte i dalje imaju dobru podršku i većina analitičara ne očekuje znatniji pad cijena, prema ponuda jača zbog rasta proizvodnje u SAD-u.


Analitičari procjenjuju da će uskoro proizvodnja nafte u SAD-u dosegnuti 10 milijuna barela dnevno, gotovo isto kao i u Saudijskoj Arabiji.


Na to ukazuju i novi podaci tvrtke Baker Hughes prema kojima je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za njih 12, na ukupno 759 postrojenja, što je njihov najveći tjedni skok od ožujka prošle godine.


To je znatno više od oko 560 postrojenja, koliko ih je bilo aktivno u istom lanjskom razdoblju, što pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.


»Tehnički gledano, tržište je trenutačno malo precijenjeno, no to ne bi trebalo izazvati veliku rasprodaju«, kaže Mike Sabo, strateg u tvrtki RJO Futures.