Svjetska tržišta

Cijena nafte narasla i prošli tjedan, ali ovaj put vrlo blago

Hina

Reuters

Reuters



Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, no vrlo blago jer su ojačale zabrinutosti u vezi trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,1 posto, na 63,39 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 57,77 dolara.Polovicom prošloga tjedna cijene su nafte dosegnule najviše razine od rujna, nakon što je Reuters izvijestio da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice predvođene Rusijom vjerojatno na sastanku 5. i 6. prosinca produljiti važeći sporazum o ograničenju proizvodnje za tri mjeseca, do sredine 2020. godine.Vodeći će proizvođači, piše Reuters, također naglasiti potrebu za striktnijim poštivanjem sporazuma zemalja, kao što su Irak i Nigerija.

»Disciplinirani pristup (sporazumu) Iraka i Nigerije trebao bi smanjiti proizvodnju na razini grupe za dodatnih 300 do 400 tisuća barela dnevno, što bi uravnotežilo tržište u prvoj polovini 2020. i možda stvorilo manjak u ponudi u drugoj polovini godine«, objašnjavaju u PVM-u.


Prema važećem sporazumu koji je na snazi do kraja ožujka 2020. proizvođači skupine OPEC+ smanjuju proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno.




Rast cijena nafte podržavala je i nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i tako prekinuti carinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva, a time i slabljenje potražnje za energentima.


Međutim, od polovice tjedna ponovno su porasle napetosti između SAD-a i Kine jer je američki Kongres prihvatio dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu.


Peking je osudio te zakone i poručio da će poduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.


Uz to, predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na ukidanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Peking.


Stoga mediji posljednjih dana pišu kako parcijalni trgovinski sporazum možda neće biti završen u ovoj godini.


Ipak, u petak je kineski predsjednik Xi Jinping kazao da Peking želi postići inicijalni sporazum, dok je Trump poručio da je trgovinski dogovor potencijalno vrlo blizu, što znači da se pregovori nastavljaju.


»Ključni su čimbenik za izglede naftne potražnje trgovinski pregovori«, kaže Michael McCarthy iz australskog CMC Markets and Stockbrokinga.


Podršku cijenama nafte mogli bi pružiti i podaci o smanjenju broja aktivnih naftinih postrojenja u SAD-u.


Izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazuje da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen peti tjedan zaredom, i to za njih tri, na ukupno 671, što je najmanji broj aktivnih postrojenja od travnja 2017. godine.


U istom lanjskom razdoblju aktivno je bilo oko 885 postrojenja, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.