Porast

Cijena nafte na svjetskim tržištima opet je porasla

Hina

Reuters

Reuters



Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 3 posto, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri odlučili dodatno smanjiti proizvodnju kako bi podržali cijene.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla više od 3 posto, na 64,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 59,20 dolara.


Rast cijena nafte zahvaljuje se dogovoru OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnje kako bi spriječili preveliku ponudu u uvjetima usporavanja rasta globalnog gospodarstva i potražnje za naftom.




Proizvodnja će u prvom tromjesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno, uz striktnije poštivanje dogovorenih kvota i određene prilagodbe.


Trenutno smanjenje proizvodnje OPEC+ iznosi 1,2 milijuna barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dosegnuti 1,7 milijuna barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje.


I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već je dulje vrijeme povećavaju.


Mogući rast cijena zbog smanjenja proizvodnje OPEC+ vjerojatno će ići na ruku američkim proizvođačima koji ne sudjeluju u sporazumu i povećavaju proizvodnju, čime umanjuju utjecaj OPEC-ova smanjenja proizvodnje na cijene.


U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, oko 13 milijuna barela dnevno, premda proizvođači iz tjedna u tjedan smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.Izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazuje da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen sedmi tjedan zaredom, i to za njih pet, na ukupno 663, što je najmanji broj aktivnih postrojenja od travnja 2017. godine.

U istom lanjskom razdoblju aktivno je bilo 877 postrojenja. Od početka godine broj aktivnih bušotinskih postrojenja smanjen je u SAD-u za 222, pa će u ovoj godini biti zabilježen prvi pad tog broja od 2016. godine.


»No, proizvodnje nafte iz škriljaca u Sjevernoj Americi rast će i dalje čak i u okruženju nižih cijena nafte«, navode analitičari tvrtke Rystad Energy u osvrtu na situaciju na tržištima.