WTM

Cappelli u Londonu: ‘Predložit ćemo kvotu od 30 tisuća dozvola za rad stranaca u turizmu’

Hina

Foto HTZ

Foto HTZ



LONDON Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je na svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu najavio da će se na Vladi uskoro naći prijedlog Ministarstva turizma o kvoti od 30 tisuća dozvola za rad stranaca u turizmu u 2020., a zainteresirani će ih moći koristiti dok se ne donese novi Zakon o strancima.


“Novim zakonom o strancima predviđeno je ukidanje kvota odnosno ograničenja ‘uvoza’ radnika, no kako se usvajanje tog zakona, koji je krenuo u proceduru, očekuje oko ožujka 2020., predložit ćemo na Vladi da se do tada te kvote rješavaju ‘po starom’. U ovoj godini se u turizmu iskoristilo 21 tisuća dozvola za strance, a za 2020. ćemo predložiti da to bude 30 tisuća”, kazao je Cappelli.


Hoće li to biti već na sjednici ovog tjedna ili idućeg, kada se očekuje i prijedlog kvota dozvola za rad stranaca u građevinarstvu, ministar nije točno precizirao, no sigurno je, kako je istaknuo, da će to biti uskoro kako bi sektor mogao što brže riješiti situaciju s nedostatkom ljudi.




Cappelli procjenjuje da će za iduću godinu turizam zbog novih investicija i planova trebati oko 35 tisuća dozvola za rad stranaca, ali i da će se to bolje vidjeti tijekom iduće godine.


Podrška za hrvatsku inicijativu o turizmu


Više od 13 EU članica podržalo je hrvatsku inicijativu za jačanje suradnje europskih zemalja u smjeru toga da turizam dobije vidljiviju poziciju kroz odbore i fondove EU-a te da da se ozbiljnije prihvati kao sektor koji može pomoći u gospodarskom razvoju i u krizama, poručio je u utorak ministar turizma Gari Cappelli sa svjetske burze WTM u Londonu.


“Pokrećući takvu inicijativu prošle godine u Sofiji, vjerovao sam da će se puno zemalja u to uključiti, pogotovo jer turizam u EU tijelima i fondovima do sada baš i nije bio zastupljen, kao ni izvori financiranja za turističke projekte. Sada su nam podršku za to na WTM-u dale i još neke zemlje, poput turističke velesile Španjolske, koja se zalaže da se u tome spoje turizam i promet”, kazao je Cappelli na svjetskoj turističkoj burzi WTM, koja se do 6. studenog održava po 40. puta u Londonu.


Dodao je da sve više zemalja prihvaća takvu inicijativu zbog raznih problema u turističkom sektoru, poput nedostatka radne snage i povećanja poreznih stopa, kao i zbog određenih kriza, primjerice u grčkom turizmu zbog imigranata ili pak nedostatka novca za infrastrukturne i razvojne turističke projekte.



“Očekujemo da bi tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, moguće već u siječnju 2020., mogli objaviti pisanu deklaraciju o suradnji da se pokrene EU fond za turizam, iz kojeg bi se uz ostalo financirali razvojni projekti, ali i pomoći zemljama čiji turizam trpi zbog rata, imigranata, nepogoda i drugih kriza”, kazao je Cappelli, dodajući i da se oko toga još dvoume Njemačka i Francuska, ali i da očekuje da se to kroz 2020. počne ostvarivati.


Inače, ministar se na WTM-u ove godine sastao s više ministara turizma iz zemalja EU-a (iz Albanije, Grčke, Španjolske, Cipra, Velike Britanije), kao i sa čelnicima Svjetske turističke organizacije-UNWTO, pri čemu su uglavnom svi, kako je prenio hrvatskim novinarima, pokazali zanimanje za hrvatske modele razvoja turizma te za eVisitor, jedinstveni elektronički sustav praćenja turističkog prometa u brojnim kategorijama u realnom vremenu.



“Španjolska ministrica Maria Reyes Maroto kazala nam je da oni znaju turističke brojke tek krajem mjeseca, a ne dnevno kao što to mi sada imamo, te da njihove brojke nisu potpune jer nisu centralizirane. Zainteresirana je da taj sustav odnosno softver kupe od HTZ-a. I ne samo oni, nego i drugi, a mi ćemo paziti da budemo razumni sa cijenom jer nam je stalo da se naša ‘pamet’ nađe kod drugih”, kazao je Cappelli.


Vrlo posjećen hrvatski štand


Na WTM-u Hrvatska turistička zajednica (HTZ) zakupila je veći izložbeni prostor i na nešto boljoj poziciji nego ranijih godina, pa je i vidljiviji.


“Mnogi od nas iz regija, destinacija i tvrtki potrudili smo se i ove godine u London na WTM došli s više ponuda i na veći izložbeni prostor, i svaki je dan jako dinamičan. Tu nisu samo britanski nego i partneri iz drugih zemalja, a svima im je zajedničko želja za jačanjem suradnje sa Hrvatskom”, ocijenio je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.



Naglasio je i da hrvatske putničke agencije iz Velike Britanije očekuju rast prometa u odnosu na ovu godinu.


U HTZ-u i Ministarstvu turizma, pak, s tog tržišta u 2020. procjenjuju će promet biti na razini 2019. do porasta do 3 posto.