Nije brod, ali su dijelovi...

Brodosplit gradi sekcije prekooceanskog kruzera za tršćanski Fincantieri

Mario Matana

Grupacija Fincantieri multinacionalna je korporacija sa sjedištem u Trstu, s milijardama eura godišnje prodaje i desecima milijardi u knjigama narudžbi, te s preko 20.000 zaposlenih



SPLIT – Još jednim ugovorom pohvalili su se iz Brodosplita: ovaj put je potpisan ugovor s grupacijom Fincantieri za izgradnju opremljenih sekcija (grand blokova) za kruzer dužine 321 metar i 133.500 GT.


Iako (ponovno) nije riječ o gradnji cijelog broda, još manje cijele serije (vrijednost posla, iako se u Brodosplitu pozivaju na poslovnu tajnu, procjenjuje se na više milijuna eura), splitski škver je s ovom ugovorom po prvi put u svojoj povijesti uspostavio suradnju s jadranskim susjedima.


Za Fincantieri će dakle splitski brodograditelji izraditi sekcije pramčanog dijela trupa luksuznog putničkog kruzera, posebno zahtjevnog dijela trupa zbog bulbe i ukupno tri bočna propelera, bow thrustera koji olakšavaju manevriranje velikim plovilima.




Početak rezanja čelika najavljen je za svibanj, a isporuka predviđena za stuedni ove godine. Četiri izrađena bloka baržama će se otegliti u brodogradilište u Monfalconeu kod Trsta gdje će se montirati na brod u suhom doku.


Grupacija Fincantieri multinacionalna je korporacija sa sjedištem u Trstu, s milijardama eura godišnje prodaje i desecima milijardi u knjigama narudžbi, te s preko 20.000 zaposlenih.


Potpisan je u splitskom brodogradilištu i još jedan ugovor s vrijednim poduzetnicima iz Krila Jesenica nadomak Splita – njihova flota turističkih brodova proširit će se za još jedan mini-kruzer od 40,87 metara koji će se graditi u Brodosplitu, kao i još jedan trup te nadgrađe metar i pol duljeg mini-kruzera. Dok se čekaju i pripremaju “veliki” poslovi (koji će donositi profit, ne gubitke, napominje uvijek škverska uprava), valjda će i ovi “mali” ugovori pomoći u preživljavanju brodograđevne industrije u Splitu…