Digitalna transformacija

BUDUĆNOST JE SADA Izrael nudi Hrvatskoj transfer tehnologije umjetne inteligencije

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Glavne teme sastanka bile su razmjena iskustva u području digitalne transformacije, koju je Izrael već proveo, transfer znanja u pogledu umjetne inteligencije i revitalizacija hrvatske industrije



ZAGREB Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sastao se u utorak s izraelskim ministrom gospodarstva i industrije Eli Cohenom, s kojim je razgovarao o mogućnostima poboljšanja gospodarske suradnje te potpisao zajedničku deklaraciju o suradnji ministarstava.


»Na sastanku su istaknuti dobri prijateljski odnosi između dvije zemlje te mogućnosti poboljšanja gospodarske suradnje. Glavne teme sastanka bile su razmjena iskustva u području digitalne transformacije, koju je Izrael već proveo, transfer znanja u pogledu umjetne inteligencije i revitalizacija hrvatske industrije«, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.


Kako se prenosi, izraelski ministar Cohen naglasio je da su pokazatelji gospodarske suradnje dobri, no ima još puno prostora za njihovo povećanje. Potencijalne mogućnosti za to proizlaze u zajedničkom sudjelovanju tvrtki iz obje države na prijavama za istraživačko-razvojne projekte kroz programe EUREKA, Eurostars i Obzor2020 u kojem Izrael vrlo aktivno sudjeluje i ostvaruje dobre rezultate, ističe se u priopćenju.




Ministar Horvat je naglasio kako će Hrvatska u sljedećih deset godina izgraditi nekoliko centara kompetencija u čijem nastajanju i radu će od velike pomoći biti izraelsko iskustvo u djelovanju takvih centara.


Oba ministra su se složila da je potrebno izraelske tvrtke upoznati s prednostima koje hrvatsko tržište nudi kako bi se potaknula njihova ulaganja u Hrvatsku te pružiti podršku hrvatskim tvrtkama da budu što zastupljenije na izraelskom tržištu kako bi se na taj način povećala bilateralna gospodarska suradnja.