Pravomoćna presuda

Zbog otvaranja lažnih profila na Facebooku i Iskrici osuđen i ostao bez posla

Suzana Bandić

Mate Kožul osuđen je jer je dvjema Zadrankama otvorio lažne profile na Facebooku i Iskrici, upisao njihove osobne podatke i objavio fotografije uz oglas da nude seksualne uluge



ZADAR Mate Kožul, 27-godišnji ekonomist, član Mladeži HDZ-a, kojeg javnost pamti iz prvog sudskog »Facebook slučaja« u Hrvatskoj, odnedavno nije više zaposlenik Grada Zadra. To stoga što je mu je nepravomoćna uvjetna presuda postala pravomoćna pa je mladiću koji se »zaigrao« na društvenoj mreži po sili zakona prestao radni odnos. 


 Donedavnog zaposlenika u gradskoj upravi na mjestu višeg stručnog suradnika za javnu nabavu policija je, podsjetimo, kazneno prijavila u siječnju 2011. godine. Nedugo potom Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je podnijelo optužni prijedlog, a u jesen 2011. godine započelo mu je suđenje koje je okončano 15. svibnja 2012. godine.


 Proglašen je krivim nakon čega mu je izrečena nepravomoćna osuda na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Sutkinja Ana Zrilić, koja je sudila i u slučaju prvog hrvatskog slučaja seksualnog mobinga, u obrazloženju presude navela je kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je optuženik koristeći telefonski priključak svog oca počinio kazneno djelo nedopuštene uporabe tuđih osobnih podataka.




 On je, naime, dvjema Zadrankama otvorio lažne profile na Facebooku i Iskrici, upisao njihove osobne podatke i objavio fotografije uz oglas da nude seksualne uluge. Za kontakt je upisao njihove brojeve mobilnih ali i fiksnih – kućnih telefona pa su djevojke i članovi njihovih obitelji doživjeli neugodnosti zbog brojnih poziva raznih pohotnika iz svih krajeva Hrvatske. Jedna od djevojaka zbog šoka je završila i na Odjelu psihijatrije te joj se cjeli slučaj odrazio i na uspjehe na fakultetu.


 Nakon što je ovaj slučaj dospio u javnost, odlukom tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića, Mate Kožul je suspendiran s radnog mjesta, te je otada, pa sve do nedavno kad je presuda postala pravomoćna, dobivao zakonom zajamčenih 60 posto od plaće, što je iznosilo oko tri i pol tisuće kuna mjesečno.


 Zanimljivo je spomenuti i kako je Kožul specijalizirao na temu »Interaktivna marketinška komunikacija na primjeru društvenih mreža«, a jednogodišnji specijalistički studij koji nosi naziv Marketinški menadžment upisao je 2009. godine na trošak tadašnjeg poslodavca – Grada Zadra. Cijena studija, koji spada u koncept cjeloživotnog obrazovanja i kojim se stječe zvanje sveučilišnog specijalista, iznosila je šest tisuća eura.