Kako izgubiti 14 kg u 56 dana

Zatvorska dijeta: u Remetincu za ručak juha i jabuka

Ana Raić Knežević

Normativi kažu da bi obroci morali biti primjereni dobi, zdravstvenom stanju, naravi posla što ga zatvorenik obavlja, te njegovim vjerskim i kulturnim zahtjevima



ZAGREB  Moj sin dobio je u zatvoru u Remetincu u nekoliko navrata za ručak juhu i jabuku! To je za taj obrok bilo sve pa je bio prisiljen kupovati u zatvorskoj kantini gdje su cijene i do 40 posto veće od prosječnih. Uglavnom je kupovao napolitanke kako ne bi gladovao. Sada ih više ne može smisliti. U 56 dana koliko je proveo u Zatvoru u Zagrebu smršavio je 14 kilograma, jer juha i jabuka zasigurno nisu primjeren obrok za mladića od dvadesetak godina.  Otkrila nam je to majka mladog zatvorenika koji je prošlo ljeto završio iza rešetaka remetinečkog zatvora. Budući da se upravo u Remetincu nalazi tzv. dijagnostički centar u kojem se odlučuje gdje će zatvorenik nastaviti služiti dosuđenu kaznu mladić nije mogao izbjeći boravak u njemu, te suočavanje sa svim nedaćama što su tu penalnu ustanovu zadesile. 


Tri obroka dnevno 



Mene su mogli u tužiteljstvu pitati samo o najvišim europskim zatvorskim standarima, a ne o malverzacijama što ih spominjete, rekao nam je jučer Ivan Damjanović, bivši upravitelj Zatvora u Zagrebu koji je odlučno demantirao da je bio na ispitivanju u sklopu najnovije istrage nepravilnosti poslovanja remetinečkog zatvora kojima je učinjena milijunska šteta. Informacija da je ipak bio na ispitivanju, kao i aktualni upravitelj Jure Žulj, potvrđena je »Novom listu« iz dva neovisna izvora. 





– Bio je spreman na dva do tri tjedna boravka tamo, jer je znao da to ne može izbjeći. No, kako je bilo ljetno doba, odnosno vrijeme godišnjih odmora, boravak mu se produžio na dvostruko duži period u kojem je iskusio gotovo pravu glad, opisuje zatvorenikova majka ne dovodeći niti u jednom trenutku u pitanje sinovu odgovornost za kazneno djelo što ga je počinio i za koje mu je dosuđena zatvorska kazna. 


Pa zar ne postoje neki normativi prehrane zatvorenika, pita se na kraju i dodaje kako se nada da će se malverzacije s nabavkom hrane, te pripremama obroka za zatvorenike o čemu je jučer pisao »Novi list« sada konačno do kraja istražiti. 


Da normativi prehrane zatvorenika postoje potvrđuje posljednje Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. godinu.  Prema njemu zatvorenicima i maloljetnicima osiguravaju se tri obroka dnevno, a posluženi su im u pravilnim razmacima. Kalorična vrijednost im je najmanje tri tisuće kalorija dnevno. 


– Obroci moraju biti primjereni životnoj dobi, zdravstvenom stanju, naravi posla što ga zatvorenik obavlja, te njegovim vjerskim i kulturnim zahtjevima, stoji u Izvješću u kojem se dodaje da se jelovnik sastavlja periodično prema jedinstvenom jelovniku što ga je izradio Prehrambeno-tehnolški fakultet u Zagrebu. 


Povjerenstvo i kušači 


U povjerenstvu za sastav jelovnika sudjeluje liječnik ili drugi službenih medicinske struke, strukovni učitelj kuhar, ekonom, te predstavnik zatvorenika. Svaki pripremljeni obrok kuša upravitelj ili osoba koju on ovlasti, a zapažanja se evidentiraju u posebnu evidenciju. Od svakog obroka ostavlja se uzorak radi evenutalne analize za slučaj pojave trovanja hranom. Sanitarne inspekcije redovito obavljaju nadzor nad stanjem čistoće i higijene u kuhinjama i pomoćnim prostorijama o čemu dostavljaju nalaz.  Hoće li tako glasiti i Izvješće o zatvorskoj prehrani i u 2012. godini tek treba vidjeti, ukoliko tužiteljstvo prije toga ne utvrdi malverzacije s hranom.