Iza brave

Zastrašujuće nasilje: Ženi prijetio smrću, tukao je, gušio, gazio…

Fiore Vežnaver

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Vrtačića se tereti da je u alkoholiziranom stanju ženi prijetio da će je ubiti nožem i sjekirom, a zatim joj fizičkim maltretiranjem nanio teške ozljede



RIJEKA Izvanbračnu suprugu je najprije vrijeđao, pa uzeo u ruku nož, prijeteći poslije da će je ubiti i sjekirom. Svoj agresivni ispad nastavio je čupajući ženu za kosu, gušeći je i udarajući šakama po glavi, a onda ju je bacio na kauč, pa na tlo te gazio nogama. Slučaj je završio tako da je nesretna žena teško ozlijeđena, zadobila je prijelome prsne kosti i jednog rebra.


Inkriminacije su to pod kojima je u riječki zatvor na Badnjak smješten 45-godišnji Dean Vrtačić, osumnjičen za kazneno djelo – teška tjelesna ozljeda.


Tereti se da je izvanbračnu suprugu ozbiljno pretukao u petak navečer u obiteljskoj kući u mjestu u riječkom zaleđu. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji nemilog događaja, pretočenoj u kaznenu prijavu protiv 45-godišnjaka, on je u alkoholiziranom stanju najprije počeo vrijeđati suprugu pogrdnim riječima.




Zatim joj je zaprijetio da će je ubiti, uzimajući istodobno sa stola nož. Zahmahnuo je hladnim oružjem prema ženi, a onda nož pokušao zabiti u stol. No, u tome nije uspio jer se oštrica odlomila. Nakon toga je nesretnici zaprijetio da će je ubiti sjekirom i glavu joj otkinuti. Tereti ga se da je otišao u dvorište kako bi uzeo sjekiru, ali je ipak odustao od toga.


Dohvatio je zato veliku staklenu pepeljaru i zamahnuo prema ženi. Ipak, nije ju tada udario, no počeo ju je čupati za kosu, a onda uhvatio za vrat i krenuo gušiti. Nesretnica je počela vriskati, pa dobila nekoliko udaraca šakama u glavu.


Maltretiranju, nažalost, nije tu bio kraj, po dosadašnjoj službenoj rekonstrukciji događaja. Nasilnik je ženu bacio na kauč i cijelim svojim tijelom – a riječ je o korpulentnom muškarcu – sjeo na glavu nesretnice. Ona je, pak, gušeći se, molila da je pusti na miru. Uslijedilo je to da ju je nasilnik podigao s kauča i bacio na pod te više puta šakama udario po glavi i drugim dijelovima tijela.


Ženina kalvarija kulminaciju je doživjela kad ju je izvanbračni partner stao gaziti nogama te udarati po grudnom košu…


Nesretnici je nakon svega ukazana liječnička pomoć, a njen nasilni muž priveden u policiju na kriminalističko istraživanje. Poslije okončane policijske istrage priveden je na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Vrtačić, rodom iz Pule, na saslušanju je priznao počinjeni delikt, objašnjavajući da je tog dana uzeo terapiju zbog PTSP-a, a ujedno se napio, što ne smije činiti. Kazao je da se događaja sjeća fragmentarno te da ni sam ne zna zašto je neke stvari činio ženi.


Napadač na suprugu je nakon toga predveden sucu istrage Županijskog suda u Rijeci Vladi Bosneru koji je prihvatio prijedlog tužiteljstva i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Službeni podaci govore da je Vrtačić dosad dvaput osuđivan zbog sličnih inkriminacija. Kazneno mu se sudilo za prijetnju, a prekršajno je procesuiran za nasilje u obitelji.