Nepravomoćna presuda Niki Agatiću

Zaskočili ga u Čandekovoj: Matuljac osuđen na dvije godine zatvora zbog dva kilograma heroina

Slavica Kleva

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Agatić je sredinom   srpnja 2017. godine dogovorio susret s Ljubišom Đuricom da se nađu u Butkovićevoj ulici pa da zajedno krenu  do natkrivene garaže u Ulici Franje Čandeka gdje je i dogovorena primopredaja droge



RIJEKA Niko Agatić (34) iz Matulja nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog neovlaštene proizvodnje i promet drogama.


Agatić je osuđen jer je prije nepune dvije godine dogovorio prijevoz nešto manje od dva kilograma heroina s Ljubišom Đuricom iz Crne Gore. Heroin je prevezen do Rijeke sakriven u kontrolnoj ploči i ventilacijskom sustavu osobnog automobila »Fiat punto« kojim je za Rijeku preko Bosne i Hercegovine krenuo Ljubiša Đurica.


Đurica već služi zatvorsku kaznu od dvije godine u gospićkom zatvoru zbog pronađena dva kilograma heroina, (riječ je o točno 1.983,39 grama heroina) dok se protiv Agatića u izdvojenom postupku vodio ovaj drugi postupak.


Zaskočili ih policijski službenici




– Ovo vijeće nije se priklonilo obrani optuženog koji se branio da nije imao pojma o pošiljci, već smo se prikonili drugim izvedenim dokazima i svjedočenju policijskih službenika, kazala je između ostalog predsjednica vijeća sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol, ujedno produljivši istražni zatvor Agatiću.


Agatić je sredinom mjeseca srpnja 2017. godine dogovorio susret s Ljubišom Đuricom da se nađu u Butkovićevoj ulici pa da zajedno krenu, on na motoru kao prethodnica Đurici u automobilu do natkrivene garaže u Ulici Franje Čandeka gdje je i dogovorena primopredaja droge.


No, na primopredaji su ih zaskočili policijski službenici PNUSKOK-a.


Ispitan kao svjedok, Đurica je kazao da nikada nije vidio Agatića, već je slučajno u Cambierijevoj ulci zastao s automobilom i upitao ga kako da dođe do navedene adrese na Turniću. Ta ososba koju sam zaustavio imao je motociklističku kacigu na glavi pa ga nisam ni vidio, već sam ga samo upitao da li me može odvesti na adresu koju sam imao. A s obzirom da nikad prije nisam bio u Rijeci, nisam se snalazio, rekao je tom prilikom Đurica pozvan kao svjedok u postupku koji se vodio protiv Agatića.


Boki iz Trebinja


Kazao je da je u Trebinju upoznao »Bokija« koji mu je ponudio prijevoz »nečega« za 600 eura. Ostao sam bez posla pa sam pristao, kazao je Đurica ali i dodao da nije imao pojma što je prevozio ali i da je sigurno nešto kažnjivo kad mu je obećan toliki novac.


Pas pozitivno reagirao


Sasvim oprečno svjedočili su policijski službenici PNUSKOK-a o cijelom slučaju s obzirom da su duže vrijeme pratili kretanje Agatića ali i osoba s kojima je komunicirao putem mobitela.


– Dobili smo dojavu da će se nepoznata osoba susresti s Nikom Agatićem u Cambierijevoj ulici na raskršću s Butkovićevom ulicom. Primjetili smo crni punto. Zatim je došao Niko Agatić na motociklu »suzuki« koji je krenuo u smjeru Turnića, dok je nepoznata osoba u fiatu krenula za njim. Zaustavili su se ispred jedne natkrivene garaže, mi smo ih legitimirali i potom smo ih uhitili. Đurica se čudio, rekao je da je došao u posjet prijatelju, no, mi smo ga prepratili u prostorije PNUSKOK-a.



Protiv Nike Agatića vodi se još jedan kazneni postupak, zbog preprodaje 33 kilograma marihuane za što su optužena i trojica Crnogoraca, Darko Bulatović i Jerko Bošnjak, te Mladen Đukanović, svi iz Podgorice. Njih četvorica su optužena za preprodaju oko 33 kilograma marihuane u razdoblju od studenog 2013. do kraja ožujka 20104. godine kada je Niko Agatić i otkriven. Tužitelj tvrdi da su Agatić, Bulatović i Đukanović u četiri navrata posredstvom Jerka Bošnjaka kao vozača osobnog automobila marke audi 80 karlovačkih registarskih oznaka u prerađenom spremniku za plin iz Bosne i Hercegovine uvezli sveukupno 33 kilograma i 223 grama marihuane. Za ovu potonju pošiljku Agatić je Bulatoviću i Đukanoviću platio 15 tisuća eura, a Bošnjak je za prijevoz svih pošiljaka ukupno dobio 3.200 eura. Droga je pronađena u kući Nike Agatića u Matuljima pakirana u 23 PVC vrećice. Tom prilikom pronađena je i digitalna vaga, a u drugom domu u Zvonimirovoj ulici, drugog dana policija je pronašla još jednu PVC vrećicu s 11 grama marihuane.



Prije pretrage automobila pas je pozitivno reagirao, a ja sam uhićenom objasnio njegova prava i tražio dopuštenje za pretragu automobila. Pronašli smo gotovo dvije kile heroina, kazao je između ostalog policijski služebnik ispitan na okolnosti uhićenja i jednog i drugog osumnjičenika u tom trenutku.


– Svjedočenje Agatićeve supruge, kao i njegova obrana, te svjedočenje Đurice obeskrijepljeni su izvedenim dokazima, u prvom redu rezultatima posebnih dokaznih radnji, evidentiranim razgovorima i SMS porukama za dane 16. i 17. srpnja 2017. godine te izvješćima o tajnom praćenju i tehničkom snimanju za inkriminirano vrijeme. Sve to ukazuje da je okrivljeni Agatić imao svijest i znanje o inkriminirajućim radnjama, naglasila je u završnim riječima tužiteljica.


– Iz izvedenih dokaza proizlazi da Agatić nije imao pojma što se nalazi u vozilu iz kojeg je oduzeta droga, te se iz nadziranih telefonskih razgovora vidi da Aagtić nije poznavao Ljubišu Đuricu, kazao je Agatićev odvjetnik između ostalog u završnim riječima, zatraživši da se oslobodi optužbe.