Dignuta optužnica

Zarila mu nož dug 20 centimetara u leđa: Riječanka optužena za pokušaj ubojstva sudruga u piću

Fiore Vežnaver

Silvija Tupek se s napadnutim Daliborom R. bila upravo zajedno vratila s liječenja od alkohola u bolnici na Rabu



Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je optužnicu koja 41-godišnju Silviju Tupek iz Rijeke tereti za pokušaj ubojstva muškarca kojeg je u svom stanu napala nožem. Vijeće je na svojoj sjednici zaključilo da iz valjanih dokaza proizlazi da je ona osnovano sumnjiva da je počinila težak krvni delikt i da postoje svi uvjeti da se na temelju optužnice vodi glavna rasprava, suđenje.


Nemio slučaj odigrao se 11. siječnja ove godine, oko 23 sata, u stanu na Rastočinama 6 u kojem Silvija Tupek živi. Riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti Tupek da je pri konzumiranju alkoholnih pića s 37-godišnjim Daliborom R., u nakani da ga liši života, s police u kuhinji uzela nož, oštrice duge 20 centimetara. U trenucima kada joj je on u dnevnom boravku bio okrenut leđima, zamahnula je nožem i ubola ga u lijevu stranu gornjeg dijela leđa. Ubodna rana koju mu je nanijela bila je teška i po život opasna, ranjeniku je život spašen brzom intervencijom liječnika i hitnim operativnim zahvatom, naglašava tužiteljstvo.


Ustanovljeno je da je optuženica u vrijeme događaja bila teško pijana, u krvi joj je utvrđena koncentracija od 2,02 promila alkohola. Ranjeni Dalibor bio je pripit, vještačenje je pokazalo da je imao 1,08 promila alkohola. Toksikološkim vještačenjem je kod Tupek u krvi utvrđena prisutnost diazepama, što znači da je konzumirala taj anksiolitik koji se inače nalazi u više lijekova.




Silvija Tupek se na ispitivanju u tužiteljstvu branila šutnjom. Ranjeni Dalibor R., ispitan u istrazi nakon završenog liječenja, ispričao je da je Tupek upoznao na riječkoj psihijatriji, da su se skupa liječili od ovisnosti o alkoholu te da su zajedno bili na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici Rab. Kritičnog dana su se ujutro zajedno vratili s Raba u Rijeku, nakon završenog liječenja. Otišli su u kafić, gdje su konzumirali alkohol, pivo i votku, pa otišli u Silvijin stan na Rastočinama, gdje su također pili. Svjedok je ispričao da je Silviji u jednom trenutku rekao da bi morao otići se naći sa svojom zaručnicom, ali se brava na vratima pokvarila i nije mogao izaći. Legnuo je na krevet, zapalio cigaretu i počeo jadikovati. Poslije je otišao do hladnjaka i pojeo par feta salame, a onda je u dnevnom boravku kleknuo ispred trosjeda i počeo psovati jer nema što jesti i ne može iz stana.


Prema njegovim riječima, Silvija mu je tada rekla: »E, sad ćeš vidjeti…« Čuo je zatim šuškanje noževa i pribora za jelo, a potom osjetio oštru bol ispod lopatice i kriknuo…