Intrigantan slučaj na riječkom sudu

Zaljubio se u djevojčicu, napravio joj bebu. Sad će u zatvor, a ona ga brani: ‘Volimo se’

Fiore Vežnaver

Ilustracija

Ilustracija

Djevojčica koja je tada imala tek 14 godina zaljubila se u 29-godišnjeg mladića. Zaželjeli su i dijete, pa je rođena zdrava beba koja sad ima 15 mjeseci. No zakon je jasan i ne dozvoljava spolne odnose s djevojčicama, te je otac djeteta sada i optužen



RIJEKA Intrigantan slučaj, što otvara niz pitanja i potiče na razmišljanje, našao se pred sucima riječkog Županijskog suda. Na optuženičku klupu sjeo je mladi muškarac koji se tereti da je kao 29-godišnjak stupio u intenzivnu emotivnu vezu s dvostruko mlađom djevojkom, zapravo djevojčicom, s kojom je imao i redovite spolne odnose. Rezultat njihove veze je i činjenica da je djevojka u dobi od 15 i pol godina i rodila dijete, zdravu djevojčicu. Nije uopće sporno da je djevojčica u inkriminirano vrijeme dobrovoljno stupila u spolne odnose s okrivljenim, dapače, čini se da je iza svega bila velika ljubav između 14-godišnjakinje i njenog 15 godina starijeg dečka, a nakon rođenja djeteta su i nastavili živjeti zajedno, te najavili vjenčanje.


Dijete je neiskusno


No, bit priče jest u tome da je hrvatskim Kaznenim zakonom kriminaliziran spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, bez obzira, kako se to i naglašava u optužnici riječkog Županijskog državnog odvjetništva, »postoji li djetetova privola ili ne, jer ono u toj dobi nije sposobno dati pristanak na spolni odnos«.



Mlada majka, koja je rodila dijete optuženiku, u sedam je navrata pozivana na ročište na sud radi svjedočenja, ali se ni jednom nije pojavila, pravdajući to zdravstvenim tegobama.




Njen otac, koji više nije u bračnoj vezi s majkom mlade rodilje, u svom je svjedočenju kazao da ni on ni njegova bivša supruga nisu bili zadovoljni tom vezom. S njome su bili i na obiteljskom savjetovalištu, na kojem joj je sugerirano da treba biti s vršnjacima. No, ona se poslije potužila da u školi nije prihvaćena, dok joj je njen dvostruki stariji dečko velika potpora u životu.


Majka optuženog je u svom iskazu pohvalila nevjestu kao požrtvovnu i odgovornu majku, da se svi dobro slažu, a njih dvoje sretni, pa je i ona zadovoljna.


No, baka djevojčice koja je rodila u 15. godini rekla je da su joj unuka i praunuka uvijek dobrodošle u kući, ali da oca djeteta ne želi vidjeti, jer joj je upropastio život. Bakin muž, djed mlade mame, rekao je da je bio šokiran kada je saznao da je unuka trudna, pozlilo mu je i završio je u bolnici.



Tužiteljstvo naglašava da je, kako se navodi u regulama hrvatskog kaznenog zakonodavstva, »dijete prije 15. godine još neiskusno, nije dovoljno zrelo da bi moglo shvatiti koje ga štetne posljedice psihičke ili fizičke prirode mogu zadesiti ako stupi u spolne odnose«. Mladi muškarac je na kraju optužen za »teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta«, jer je njegova mlada djevojka s kojom je spavao i ostala trudna (a u konačnici i rodila dijete). Optuženom tako prijeti kazna od najmanje tri, pa do 15 godina zatvora.


Optužnica protiv okrivljenog, sada 32-godišnjaka, potvrđena je na sjednici vijeća riječkog Županijskog suda, tako da ga očekuje suđenje, ne nagodi li se oko kazne s tužiteljstvom do pripremnog ročišta, faze u postupku što prethodi glavnoj raspravi, suđenju.


Inkriminirano je razdoblje od srpnja 2016. do kraja siječnja 2017. godine. Optuženi mladi muškarac, čovjek s radničkim zanimanjem, tereti se da je u to vrijeme održavao redovite spolne odnose sa svojom djevojkom, koja je tada bila u dobi od 14 i 15 godina, spavajući s njome u domu njenih roditelja, kao i u svojoj kući, odnosno kući svoje obitelji.


Znao koliko ima godina


Tereti se kako je znao da djevojka tada nema 15 godina. Zatrudnjela je sa 14 godina, a dijete, zdravu djevojčicu, rodila je u listopadu 2017. godine, u dobi od 15 i pol godina.


Službena istraga o slučaju pokrenuta je u ljeto 2017. godine, nakon što je iz jedne pedijatrijske ordinacije u Primorsko-goranskoj županiji stigla obavijest da je potvrđena trudnoća maloljetnice, učenice osmog razreda osnovne škole, koja treba roditi krajem rujna 2017. U rješavanje situacije uključene su i druge institucije, uz ostalo nadležni centar za socijalnu skrb. Mlada majka je rodila početkom listopada te godine i nakon toga je odlučila otići iz roditeljskog doma, otišla je živjeti kod oca djeteta.


Protiv oca djeteta, koji je i službeno priznao očinstvo, u međuvremenu je već otvorena istraga, u kojoj je i pozvan na saslušanje, na kojem se odlučio na obranu šutnjom.


Tijekom istrage je, prije podizanja optužnice, saslušano niz svjedoka, uz ostalo i članovi dviju obitelji glavnih aktera slučaja, koji su imali različite poglede na vezu mladog muškarca i tada 14-godišnje djevojčice.


Prvi susret


– Dugo se nisam mogla pomiriti s time da će mi kći postati tako mlada majka i da živi s čovjekom koji je dvostruko stariji od nje. No, sada se tješim time da je kod njih sve u najboljem redu, da se vole i poštuju, izjavila je, među ostalim, u svom svjedočenju majka djevojčice. Ispričala je da je svog zeta upoznala u srpnju 2016. godine, da se predstavio kao prijatelj njene kćeri. Naglasila je da je ona bila protiv toga da joj kći bude u vezi s njime, zbog velike razlike u godinama, ali njen muž nije bio protiv te veze, smatrao je da je to u redu, jer je i njegova sestra 20 godina starija od svojeg supruga.



Majka je kazala da je prisustvovala porodu početkom listopada 2017. godine, sve je prošlo u najboljem redu. Nakon izlaska iz rodilišta kći je otišla živjeti u dom oca svog djeteta, gdje se i sada nalazi, objasnila je majka, najavljujući da dvoje planira vjenčanje. 


– Svakodnevno nazivam kćer, i više puta, i posjećujem je. U dobrim smo odnosima, zetova majka joj pomaže u podizanju djeteta, napomenula je aktualna baka curice koja sada ima 15 i pol mjeseci.



Majka djevojčice se prisjetila da je kćerin dečko nakon prvog susreta ponovo došao u njihovu kuću. Kći joj je rekla da će biti tu jer ga voli. Na njeno protivljenje, kći je kazala kako joj nitko neće govoriti koga će ona voljeti. Tako je kćerin dvostruko stariji dečko prespavao s njome u dnevnom boravku, a to se i ponovilo više puta. Poslije je svakodnevno pitala kćer ima li s njime spolne odnose, a ona je odgovarala da nema. To je negirao i njen dečko, koji je cijeli svoj godišnji odmor u 2016. godini spavao kod njih. Nakon što je počeo raditi, prespavao bi kod njih vikendom.


Majka je ispričala da je kćerin dečko tako dolazio kod njih sve do kraja 2016. godine, kada mu je, na majčino traženje, zabranila dolazak baka djevojčice, kao vlasnica kuće. Poslije toga je kći počela bježati u kuću dečka svakog vikenda i tamo bi prespavala. Svjedokinja je naglašavala da je odlazila kod njih i kćerinom dečku govorila da on nije za nju.


Željeli bebu


– On je govorio da se tu ništa ne može promijeniti, jer se njih dvoje vole. To je potvrđivala i moja kći, prisjećala se majka djevojčice, koja je razgovarala i s majkom svog zeta, ali bi i ona govorila da se tu ništa ne može učiniti. 


Prema njenim riječima, novi zaplet dogodio se u ožujku ili travnju 2017. godine, kada je kći ujutro, kada bi se probudila, imala mučnine. Zajedno su otišle na pregled u bolnicu, ali ju odgovor nije zadovoljio, pa je odlučila s kćeri otići na ginekološki pregled. U svibnju 2017. godine je tako utvrđeno da je trudna četiri i pol mjeseca, kada više nije mogla prekinuti trudnoću. Kći joj je tvrdila da nije znala da je trudna, da je redovito dobila menstruaciju unatrag šest mjeseci. Poslije nekoliko dana kći i njen dečko su joj rekli da su željeli dijete. Otac maloljetnice je vijest o trudnoći komentirao riječima da je to normalno, dok su baka i djed te starija sestra bili šokirani, rekla je majka, dodajući da je kći, čim je završila osmi razred osnovne škole otišla živjeti kod oca djeteta.


Pred sudom će biti teška odluka. Zakon je strog i jasan, no postoji i opasnost da se učini veća društvena šteta nego korist. Kakvo će biti rješenje, saznat će se uskoro.