Županijski sud po svome

Zagrebački sud se proglasio nenadležnim za Kutlinu optužnicu

Hina

Miroslav Kutle, foto D. Lovrović

Miroslav Kutle, foto D. Lovrović

Optužnicom koju je u travnju prošle godine ponovno podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo uz Kutlu je obuhvaćen i njegov poslovni partner Dražen Mandić, a tužiteljstvo tvrdi da su od 1994. do 1997. nezakonito prebacili 30-ak milijuna kuna iz Kutline Globus grupe u Mandićev Partner Invest Trade



Zagrebački Županijski sud proglasio se nenadležnim za ponovno podignutu optužnicu protiv nekadašnjeg tajkuna Miroslava Kutle zbog neosnovanog prebacivanja novca iz njegove Globus grupe sredinom 90-tih godina.


Optužnicom koju je u travnju prošle godine ponovno podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo uz Kutlu je obuhvaćen i njegov poslovni partner Dražen Mandić, a tužiteljstvo tvrdi da su od 1994. do 1997. nezakonito prebacili 30-ak milijuna kuna iz Kutline Globus grupe u Mandićev Partner Invest Trade.


Posljednja u nizu optužnica protiv Kutle podignuta je nakon što je zagrebački Općinski kazneni sud krajem 2016. donio odbijajuću presudu zbog stvarne nenadležnosti. Kutli, koji je već godinama u susjednoj BiH, sudilo se u odsutnosti, dok je Mandić poricao krivnju.




Uvjereno da u nedjelima za koja tereti Kutlu i Mandića ima pravnog kontinuiteta tužiteljstvo se odlučilo za ponovno podizanje optužnice i pokrenut je postupak za kojega se ovoga puta nenadležnim proglasio zagrebački Županijski sud.


Zamjenica sudskog glasnogovornika, Iva Kero, pojasnila je da je riječ o još uvijek nepravomoćnoj odluci. No, postane li odluka pravomoćna spis će se ponovno vratiti Općinskom kaznenom sudu.


Kutlu se od 2000. teretilo u više sličnih slučajeva, a pravomoćno je 2010. osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporaba u slučaju “Gradski podrum”.


Tada se doznalo da je Kutle u susjednoj BiH gdje također ima državljanstvo, no ta ga je država odbila izručiti uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. No, hrvatsko državno odvjetništvo istog je dana izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, “zadržava pravo izvršenja navedene presude”.


Jedan od najpoznatijih hrvatskih “tajkuna” bio je vlasnik Slobodne Dalmacije, brojnih tvrtki, kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil, Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija kojeg je nazvao Diona. Također bio je i većinski vlasnik poduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim tvrtkama.