Zločin na Dobri

Za ubojstvo mladića kuburom na kupalištu – 8 i pol godina zatvora

Hina



Na 8,5 godina zatvora nepravomoćno je u utorak osuđen 63-godišnji Mijo Fanjak zbog ubojstva mladića Tomislava Rendulića, prošlog ljeta na kupalištu Dobre u Zadobarju, pri čemu je sudsko vijeće ocijenilo da u kratkom verbalnom sukobu na kupalištu Fanjak nije postupao u nužnoj obrani te da čak nije utvrđen ni neki motiv, jer ni uz prisustvo više svjedoka nisu utvrđeni dokazi za bilo kakav napad ubijenog mladića na okrivljenika.


Sutkinja Sanda Janković se u obrazloženju presude pozvala i na današnje svjedočenje vještakinje psihijatrijske struke Nadice Buzina koja je rekla da je tijekom ubojstva Fanjak bio »bitno smanjeno ubrojiv« i to kroz stanje srdžbe, ljutnje i bijesa, a ne straha te da i inače pati od teške ovisnosti o alkoholu, zbog čega se kod njega razvio tzv. »organski psiho sindrom koji je uzrokovao promjenu osobnosti«.


Sutkinja je zbog toga rekla da vijeće ne može prihvatiti obranu po kojoj je Fanjak u mladića pucao iz straha s dva metra udaljenosti kako bi se obranio od napada grupe muškaraca na kupanju. Tijekom suđenja je utvrđeno da je okrivljenik iz ručno izrađene kubure iz neposredne blizine pogodio u prsa Tomislava Rendulića jednim metkom kalibra 12 milimetara i zadao mu fatalne ozljede osrčja, aorte, jednjaka, dušnika, lijevog glavnog bronha i oba plućna krila, zbog čega je smrt nastupila na mjestu događaja.




»Zakon za ubojstvo predviđa kaznu u rasponu od pet do 20 godina zatvora, a sud je odlučio da će se i s kaznom zatvora od osam i pol godina postići svrha kažnjavanja, uz olakotnu okolnost ranije neosuđivanosti, ni za kaznena djela ni za prekršaje, ali prije svega zbog nalaza psihijatrijskog i toksikološkog vješačenja po kojima je u trenutku počinjenja djela okrivljenik bio bitno smanjeno ubrojiv, pod odlučujućim utjecajem alkohola od 2,5 promila, što je zakonom predviđena okolnost za blaže kažnjavanje«, rekla je Janković.


U svojoj obrani Fanjak je rekao da je kuburu koja je u njegovoj obitelji već 200 godina sačuvao iz sentimentalnih razloga, da ju je na kupalištu imao zato jer je ranije iz svog vrta tjerao zečeve koji rade štetu te da pri pucanju u Rendulića nije imao namjeru ubiti ga, već uplašiti. Tvrdi da su prema njemu krenula trojica te da su ga nakon ubojstva tako prebili da je završio u zatvorskoj bolnici. Također je rekao da ga je Rendulić po naputku starijih sumještana volio zadirkivati i da mu je više puta došao s leđa i gurnuo ga u rijeku.


Otac ubijenog mladića Željko Rendulić, nezadovoljan presudom ironično je zapljeskao sutkinji Sandi Janković te rekao da njegovog sina jedinca više nema, a da će Fanjak nakon ovako blage kazne biti za tri godine »vani«, da je »to sramota i ovog suda i ukupnog hrvatskog pravosuđa» te da će »sutkinji na dušu ići njegovo daljnje ubijanje kada za tri godine izađe na slobodu«.