Traje istraga o okolnostima nesreće

Za tragediju na Brajdici kriv “selfie”? Tijelo 19-godišnjaka iz Pule prekriveno opeklinama, bori se za život

Mateo Sardelin

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Devetnaestogodišnji Marin Novak dobio je opekline drugog i trećeg stupnja na 70 posto tijela u tragediji koja se dogodila na riječkoj Brajdici, a u kojoj je poginuo njegov prijatelj, 20-godišnji Edi Vitasović iz Pule



RIJEKA U nesreći na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci, uslijed strujnog udara od 25 tisuća volti, u petak oko 11.30 sati smrtno je stradao 20-godišnji Puljanin Edi Vitasović, a njegov prijatelj, 19-godišnji Marin Novak s pulskog područja i dalje je u vrlo teškom zdravstvenom stanju i liječnici se bore za njegov život. Prema dostupnim informacijama, zadobio je opekline drugog i trećeg stupnja na više od 70 posto tijela.


Zbrinut je u Jedinici intenzivnog liječenja u riječkom KBC-u, a zbog naravi zadobivenih ozljeda, 19-godišnjak je u induciranoj komi i spojen na respirator.



U kolovozu prošle godine je na koprivničkom željezničkom kolodvoru 21-godišnjak zadobio teške ozljede kada se popeo na jedan od teretnih vagona koji su stajali na kolosijeku. Bio je u društvu prijatelja i na pamet im je pala ideja koja je mladića gotovo koštala života. Htjeli su se fotografirati na vagonu, pritom vjerojatno nesvjesni moguće opasnosti. Za vrijeme stajanja na vagonu udarila ga je struja iz naponske žice koja pogoni vučna vozila, odnosno vlakove. U srpnju je 15-godišnjeg dječaka na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru, dok se penjao na vagon, stresla struja od 25 tisuća volti. I u travnju prošle godine teško je stradao četrnaestogodišnji dječak na slavonskobrodskom željezničkom kolodvoru. Dječak i njegov vršnjak prelazili su tračnice u blizini kolodvora. U jednom trenutku popeo se na vagon i zapeo za žicu pod naponom, pri čemu je došlo do strujnog udara. Prije tri godine u Primorsko-goranskoj županiji od udara struje ozlijeđena su dva mladića u ranim dvadesetim godinama, jedan u Škrljevu, a drugi u Sušačkoj Dragi. (NL)





Okolnosti tragedije i dalje nisu poznate, potvrdila je i glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Mirjana Kulaš. Prema raspoloživim informacijama, Vitasović i Novak su s prijateljicom boravili na Platku, odakle su se, iz zasad nepoznatih razloga, automobilom u vlasništvu Novaka zaputili u Rijeku. Zastali su kod kontejnerskoj terminala na Brajdici, gdje je Novak parkirao svoj renault clio. Svo troje izašlo je iz auta, a Vitasović i Novak popeli su se na kontejner na željezničkoj kompoziciji. Ušli u strujni krug i kao pokošeni pali pred očima prijateljice koja ih je navodno htjela fotografirati. Vitasović je preminuo na mjestu nesreće, na krovu kontejnera, a Novaka je strujni udar odbacio.


Upravo u tom trenutku pored Brajdice je prolazila policijska patrola koja je alarmirala OKC PU primorsko-goranske i priskočila u pomoć šokiranoj djevojci. Na mjestu nesreće ubrzo je stigla ekipa Hitne medicinske pomoći, no Ediju Vitasoviću više nije bilo spasa, a teško stradali Marin Novak žurno je prevezen u KBC, gdje liječnici ulažu maksimalne napore da mu spase život.


Je li za mladiće kobna bila želja za selfijem na krovu kontejnera, poziranje prijateljici, ili neki drugi razlog, zasad nije poznato. Izvjesno je jedino da su posljedice tragične.


Tjedan dana ranije na kolodvoru Sušak-Pećine stradao je 15-godišnji Riječanin s Krnjeva, koji se također penjao na vagone i ušao u strujni krug. Liječnici u riječkom KBC-u bore se i za njegov život.