Damir Minković

Za šaku para: Monstrum zaklao teško pokretnu strinu i njenog bolesnog posinka, čeka suđenje

Vanja Vesić

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Ubojica je živio u strininoj kući u zasebnom stanu koji mu je ona ostavila. Čak mu je i posuđivala novac



ZAGREB Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 36-godišnjeg Damira Minkovića okrivljenog da je u noći s 23. na 24. studenoga prošle godine nožem zaklao svoju 77-godišnju strinu Maricu Minković a potom i njezinog bolesnog posinka S.M.(51) nakon čega im je ukrao novac iz kuće i pobjegao.


Protiv monstruoznog 36-godišnjaka predloženo je da se produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja nedjela. DORH objavilo je da ga se tereti za dva teška ubojstva, u jednom i s elementima koristoljublja na štetu posebno ranjive žrtve. S obzirom na stravične detalje i opseg zločina Tužiteljstvo bi protiv njega moglo tražiti kaznu i od 20 do 40 godina zatvora. Slučaj o kojem smo opsežno izvještavali na ovim stranicama tek bi trebao dobiti svoj sudski epilog.


Podsjećamo, ubojica je živio u strininoj kući u zasebnom stanu koji mu je ona ostavila. Čak mu je i posuđivala novac. U rekonstrukciji tijeka zločina DORH objavilo je da je kobne noći između 23 i 06,30 sati nasilno upao u stan žrtava u III. Strugama s ciljem da ih ubije i dokopa se njihovog novca. U spavaćoj sobi prišao je 77-godišnjoj žrtvi s leđa i zadao joj nekoliko reznih rana po vratu. Nesretna žena preminula je na mjestu, a nije se ni mogla braniti jer je bila teško pokretna osoba.




Netom poslije nasrnuo je i na njezinog bolesnog posinka, čovjeka s posebnim potrebama. I njemu je prišao podmuklo s leđa i istim nožem zadao mu niz reznih rana po licu, ramenima, tijelu, rukama i dlanovima a potom ga zaklao s nekoliko reznih rana po vratu sve dok nije izdahnuo. Pretpostavlja se da se 51-godišnjak pokušao obraniti, nažalost, bezuspješno. Nakon što je zvjerski likvidirao ukućane, krenuo je pretraživati stan u potrazi za gotovinom.


Prevrtao je ladice u vitrini u dnevnoj sobi gdje je nesretna žena čuvala veći iznos novca. No, novac ipak nije pronašao. U bijesu latio se njezinog novčanika i ukrao nepoznatu količinu gotovine, objavili su iz Tužiteljstva. Podsjećamo, nećak koji je nakon zločina istog jutra pobjegao u Srbiju k djevojci uhićen je 27. studenoga na Graničnom prijelazu Bajakovu nakon što se predao hrvatskoj policiji. Dok ga je tražila policija iz Srbije se javio novinarima uvjeravajući da je i sam u šoku i kako nema nikakve veze sa zločinom.


Čak štoviše, tvrdio je da je potencijalno on bio meta nepoznatih ubojica s obzirom da je imao nekih nerazjašnjenih računa iz svoje nimalo blistave prošlosti. No, njegov alibi uskoro su srušili sami istražitelji. Pronašli su krucijalni dokaz zločina – oštricu s tragovima krvi žrtava i ubojice. Nož je bacio u kontejner za smeće u svom naselju. Njegov alibi da je zločin izvršio netko drugi zbog starih dugova ispala je čista laž.


Iz policijskih i pravosudnih izvještaja poznat je kao neslavni vođa oružane pljačke tri milijuna kuna vrijednog zlata iz poslovnice Zlatarne Celje u zagrebačkoj Vlaškoj ulici 2010. godine. Odležao je u zatvoru šest godina a odgovarao i za ugrožavanje tuđih života jer je automobilom s ceste izgurao jednoga mladića koji se navodno viđao s njegovom tadašnjom djevojkom.