Ubojstvo

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO ZRĆE Nastavlja se istraga nad Britancem koji je na Pagu ubio sunarodnjaka

Marina Vlakić

Foto: PIXSELL

Foto: PIXSELL



ZADAR Mjesec dana nakon ubojstva na Zrću nastavljena je istraga nad osumnjičenim 25-godišnjim britanskim državljaninom Douglasom Caneom kojega se tereti za ubojstvo svojega sunarodnjaka, Uga Wilsona. Riječ je o događaju od 27. lipnja kada je došlo do obračuna nekoliko državljana Velike Britanije u kojemu je jedan usmrćen nožem, a drugi teže ozlijeđen.


Županijsko državno odvjetništvo u Zadru pitali smo u kojoj je fazi istraga, a s obzirom na to da je riječ o stranom državljaninu, javnost zanima ima li s osumnjičenim itko kontakat osim njegova odvjetnika te je li ga itko iz njegove zemlje sve ovo vrijeme posjetio.– Protiv 25-godišnjeg državljanina Velike Britanije provodi se istraga koja je temeljem čl. 231. st. 1. Zakona o kaznenom postupku istraga nejavna te stoga nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke. Nadalje, vezano za dio upita koji se odnosi na to da se okrivljenik nalazi u istražnom zatvoru te je li netko ostvario kontakte s njim, obavještavamo vas da traženim podacima ovo Državno odvjetništvo ne raspolaže – kazala nam je glasnogovornica Vanja Višković.

Šokirao mještane


Naime, zločin je ovo koji je šokirao ne samo mještane Paga, već i cjelokupnu hrvatsku javnost, o čemu je odmah po događaju čak govorio i ministar MUP-a Davor Božinović. Iako je ubrzo nestao s mjesta počinjenja zločina, osumnjičenog Britanca policija je brzo pronašla unatoč njegovim pokušajima promjene izgleda. Naime, Cane je potpuno obrijao bradu i glavu, ali ga je policija otkrila dan nakon ubojstva oko 9.30 sati u Zračnoj luci Split u Kaštel Štafiliću.


Istragu su olakšale i nadzorne kamere čije su snimke odmah izuzete te je za Britancem raspisana potraga i podaci o njemu poslani svim policijskim postajama. Rezultat je brzo uhićenje od strane granične policije prilikom osumnjičenikovog pokušaja napuštanja Hrvatske.Douglas Cane je predan pritvorskom nadzorniku u Zadru, a s obzirom na to da je riječ o stranom državljaninu, i njegova odvjetnika pitali smo u kojoj je fazi istraga te posjećuje li itko od rodbine osumnjičenog Britanca.

Veliki slučaj


Naime, bivši sudac Boris Radman odmah po napuštanju renomirane sudačke karijere dobio je ovaj veliki slučaj, no i on je napomenuo da o detaljima ne može govoriti te prije svega poštuje pravila struke i zakona.




– Mogu reći samo to da je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru donijelo rješenje o provođenju istrage te da se osumnjičenik i dalje nalazi u pritvoru u Zadru – kazao nam je Radman.


U Županijskom državnom odvjetništvu osumnjičenog Canea terete za sljedeća djela:– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio predmetna kaznena djela na način da je 27. lipnja u jutarnjim satima u Novalji ispred noćnog kluba s ciljem da usmrti trojicu muškaraca, oštrim im predmetom zadao više ubodnih rana, uslijed čega je jednom oštećeniku presječena vena i aorta te je preminuo, dok je drugi muškarac zadobio više ubodnih rana u torokalni dio leđa i desnog bedra što je dovelo do otvorene rane prsnog koša koja (teška i po život opasna ozljeda), a život mu je spašen žurnom liječničkom intervencijom, a treći muškarac je zadobio otvorenu ranu bedra, navodi Tužiteljstvo.