Prijetnja ubojstvom

ŽIVOT U DVOJE Riječanin cimeru prijetio nožem zbog higijene. Osuđen na 8 mjeseci zatvora

Slavica Kleva

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Boris Kovač (55) napao je sustanara zamjerajući mu nered u kuhinji, a nije bio zadovoljan ni stanjem sanitarnog čvora. Sve je to posljedica alkohola, kojeg se kako osuđeni tvrdi, sada ostavio



RIJEKA Boris Kovač (55) nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog prijetnji smrću upućenih sustanaru, muškarcu s kojim je dijelio podstanarstvo. U istražnom zatvoru Kovač se nalazi od kraja srpnja ove godine kada je i uhićen, a s obzirom da je u njemu proveo maksimalno vrijeme, istražni zatvor mu se produljuje za jednu šestinu izrečene kazne, pa će biti pušten sredinom studenog ove godine.


Kovač se teretio za događaj koji se zbio oko 21.30 sati u jednom stanu u Ulici Ante Kovačića u Rijeci, kada je cimeru bez razloga i povoda spočitnuo kako ovaj ne pere suđe. Uzeo je Kovač kuhinjski nož u ruke i krenuo prema oštećenom , zamahnuvši nekoliko puta prema sustanaru galameći da će ga ubiti.


Cimer se uplašio prijetnji, zaključao u svoju sobu, a Kovač udarao po vratima vičući mu da otvori vrata. »Otvori, vikao je, nemam nož, neću ti ništa, ako ne otvoriš zalit ću te vrućom vodom«, vikao je Kovač. Prijetnje su bile dovoljne da se cimer uplaši za život, zatraživši pomoć stanodavca i policije.


Pun gnjeva




Tijekom suđenja Kovač je podvrgnut psihijatrijskom vještačenju i prema nalazu vještaka bio je smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri. Prilikom izricanja presude sutkinja Brankica Grgurić Kovaču je izrekla sigurnosnu mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja koje će se izvršavati u okviru zatvorskog sustava, a mjera će trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.


Prije završnih riječi tužitelja i obrane i Kovač je iznio obranu. Žalio se na ponašanje cimera, rekao je da su i kada i toalet bili prljavi.



Kovač je zbog nanošenja tjelesnih ozljeda osuđen uvjetno, 10 mjeseci na dvije godine, a vodi se protiv njega i drugi postupak zbog oštećenja tuđe stvari. Zasmetali su ga parkirani automobili pa je iz bijesa oštetio nekoliko parkiranih automobila otkinuvši im retrovizore.



– Tada sam otišao u kuhinju i ugledao prljavo suđe pa, nisam sebi mogao pripremiti jelo. Kad je naišao sustanar s kojim živim, povišenim tonom sam mu rekao da mora voditi brigu i da mora čistiti za sobom. Predbacio sam mu, a on je mene opsovao. Krenuo je prema meni, a ja sam zalupio vratima i zaključao se u sobu.


Bio sam pun gnjeva pa sam zabijao nož u vrata. On je čuo galamu i zvao policiju. Znao sam ja narušavati javni red i mir ali nikoga nisam nikada udario. Priznajem da sam malo nagao, da brzo planem kad popijem. Znam se i posvađati s nekim ali nikada nekog i ozbiljno ozlijediti a niti udariti. Odlučio sam, kazao je na kraju Kovač, potpuno prekinuti s alkoholom. Kad izađem iz zatvora nastavit ću uzimati lijekove, neću više piti alkohol.


Samoanaliza


A sad kako se tri mjeseca nalazim u zatvoru, počeo sam razmišljati, kako sam glup što sam pio i dozvolio si da ne držim pod kontrolom svoje postupke. Kad sam se odvikao od pušenja i droge, odviknut ću se i od alkohola. Nisam ja prema cimeru zamahivao nožem niti sam mu prijetio, kazao je između ostalog optuženi Kovač.


Zastupnica optužbe, zamjenica Općinske državne odvjetnice u završnim riječima je istaknula kako je u potpunosti dokazano kazneno djelo prijetnje, zahvaljujući iskazu oštećenog sustanara ali i drugih saslušanih svjedoka.


Brabitelj okrivljenika odvjetnik Marko Vučinić smatra da nije nedvojbeno dokazano da je prijetio cimeru. Kazao je da je u konkretnom slučaju riječ o verbalnoj prepirci između sad već dva bivša cimera oko svakodnevnog održavanja higijene zajedničkog stana. Moj branjenik je već kažnjen u prekršajnom postupku, a što se tiče kritične zgode, tu završava i prekršajna i kaznena odgovornost. Moj branjenik decidirano je rekao da nije izricao nikave prijetnje smrću, a i sam oštećenik je tijekom svjedočenja bio konfuzan, nepovezan i u nekim djelovima proturječan, kazo je odvjetnik Marko Vučinić.