Lukavi ali opasni naum

ZELENA KLIKA IZ LIPIKA: Riskirali su maksimalno. Našli im kanabis u minskom polju

Vanja Vesić

Marihuana skrivena u miniranoj šumici

Marihuana skrivena u miniranoj šumici

Trojica muškaraca zasadila su marihuanu u minskom polju, sigurni da ih nitko neće otkriti, ali su se prevarili. Policija je razotkrila njihove namjere



ZAGREB Policija je u šumovitim krajevima lipičkog područja otkrila nekoliko mini-plantaža marihuane s preko 200 stabljiki ciljano zasađenih u minskim poljima kao i u minski sumnjivim područjima, objavili su jučer iz požeško-slavonske policije nevjerojatni slučaj koji je začudio i same istražitelje.


Policija je otkrila trojicu hrvatskih državljana osumnjičenih da su upravo oni zasadili i zalijevali marihuanu koju su posijali između mina zaostalih iz ratnih godina.


Riječ je o trojici muškaraca s područja Pakraca i Lipika koji se sumnjiče za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.




Zasad nije poznato je li riječ o osobama u nekom srodstvu ili samo kompanjonima koji su došli su na suludu ideju kako zaraditi na ilegalni način i ostati neotkriven.


No, policija je na kraju zabasala i u minsko polje i uništila njihove nade za brzu zaradu. Kako su se i na koji način »vrtlari« kretali u minskim poljima teško je objasniti.


Za razliku od običnih smrtnika izgledno je da su posjedovali mapu minskih polja i na taj način zaobilazili točke s podmetnutim minsko-eksplozivnim napravama.


uzgoj marihuane, marihuana, indijska konoplja


uzgoj marihuane, marihuana, indijska konoplja



Teško je prihvatiti da su po vlastitom nahođenju ulazili u opasnu zonu i sadili indijsku konoplju. No, ono što je sigurno, jest da nisu očekivali da će osim njih još netko ući u minska polja i uočiti ilegalno bilje. Pogotovo ne policija.


Pretpostavlja se da je policijska postaja dobila informaciju od samih pirotehničara ili lovočuvara koji su bili kadri ući u polja ili barem približiti se tablama s upozorenjima i uočiti egzotično raslinje karakterističnog izgleda.


U svakom slučaju požeško-slavonska policija imala je zanimljiv slučaj. Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca s područja Pakraca i Lipika koji su na više lokacija u šumama oko Lipika uzgojili preko 200 stabljiki indijske konoplje s ciljem proizvodnje marihuane i dilanja u okolici.


Istraga nije stala samo na plantažama nego su pretraženi i domovi osumnjičenika. Temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru istražitelji su izvršili pretres njihovih kuća, imanja i osobnih automobila.


Pretragom obiteljskih kuća i vozila koje je koristio trojac pronađeni su i oduzeti mobilni aparati koje su koristili za komunikaciju i preprodaju marihuane. U obiteljskoj kući koju je koristio najstariji osumnjičenik, 54-godišnjak, pronađeno je i oduzeto 55 komada stabljika indijske konoplje koje su se nalazile u fazi sušenja.


Improvizirana sušara nalazila se na tavanu kuće 54-godišnjaka. Ilegalno bilje jednostavno je objesio na štrik i čekao da se listovi osuše i budu spremni za pakiranje i pušenje. Protiv 35-godišnjaka, 50-godišnjaka i 54-godišnjaka slijede kaznene prijave.