Djelomično prihvaćena žalba

Vrhovni sud Komšiću smanjio kaznu za ubojstvo trudne Kristine Krupljan na 25 godina

Hina

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Vrhovni sud je objavio na svojim internetskim stranicama kako je kod izricanja kazne vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene ni dostatno vrednovane



ZAGREB Vrhovni sud djelomično je prihvatio žalbu Davida Komšića i njegovih roditelja, umanjivši mu s 30 na 25 godina zatvorsku kaznu za teško ubojstvo trudne 19-godišnje Kristine Krupljan.


Vrhovni sud je objavio na svojim internetskim stranicama kako je kod izricanja kazne vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene ni dostatno vrednovane.


»Osim toga, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim. Uz sve olakotne i otegotne okolnosti, odiozan zločin kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu«, utvrdio je Vrhovni sud.




Ocijenili su da zbog toga »izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te shvate da je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno«.


Tako odmjerena kazna, zaključio je Vrhovni sud, »sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio, ne samo obitelji žrtve, nego i društvu u cjelini«.


Protiv te presude dopuštena je žalba jer se radi o kazni dugotrajnog zatvora, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud kao trećestupanjski sud.


Zagrebački Županijski sud je lani 9. travnja nepravomoćno proglasio Komšića krivim i osudio na 30 godina zatvora za ubojstvo bivše trudne djevojke Kristine Krupljan, kojoj je život oduzeo nakon večernjeg izlaska s 88 uboda i rezova nožem.


Komšić je tijekom suđenja tvrdio da se ne osjeća krivim za okrutno ubojstvo Kristine Krupljan koju je usmrtio 22. veljače 2017. oko 21,30 sati u Zagrebu, znajući da je ona u novoj ljubavnoj vezi s drugim i da je trudna te da želi prekinuti emotivnu vezu s njim.


U ožujku ove godine Komšić je zajedno s trojicom prijatelja nepravomoćno osuđen zbog otmice i napada na djevojku koju je nekoliko mjeseci kasnije brutalno usmrtio s 88 uboda i rezova nožem.Komšić je i ranije bio osuđen zbog izazivanja prometne nesreće na Sveticama u travnju 2016. kada je autom usmrtio pješaka koji je prelazio cestu. Krajem prošle godine optužen je i zbog sumnje da je Kristini Krupljan, zajedno sa svojim prijateljima, u studenome 2016. presreo put automobilom, vikao na nju, vrijeđao je i oštetio joj automobil.