Šverc

Vozio auto na ložu, u bunkeru imao torbu marihuane. Tvrdi da je carina postupala nezakonito

Slavica Kleva

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Obrana optuženog Zagrepčanina Krunoslava Miklića (37) tvrdi da je carina obavila nezakonitu pretragu optuženog, dok tužitelji odbacuju takav stav tvrdeći da su carinci sve obavili po zakonu



RIJEKA »Tog dana u okviru svog posla, a to je rad na suzbijanju krijumčarenja roba radio sam kao carinski službenik na Kikovici. Kolege koje su bile na cesti tog trenutka obavijestili su me da su zaustavili jedan automobil te da sumnjaju da je u pitanju sumnjiv teret u prtljažniku, to jest droga. Došao sam s kolegom i ugledao osumnjičenika kako sjedi na stražnjem sjedalu vozila dok je bunker automobila bio otvoren.


Sva četvorica smo zaključili da bi mogla biti riječ o drogi pa smo odmah zvali kolege iz policije koje se bave suzbijanjem zlouporabe opojnih droga. Dočekali smo ih i tada napisali zapisnik. U okviru svojih ovlasti pregledali smo i gorivo te utvrdili da je u rezervoaru lož ulje što je zabranjeno, kazao je carinski službenik pozvan kao svjedok u slučaju Krunoslava Miklića (37) iz Zagreba kojem se sudi jer je uhićen s gotovo 23 kilograma marihuane pronađene u osobnom automobilu VW Passat.


Događaj se zbio potkraj travnja prošle godine i od tada se Miklić nalazi u istražnom zatvoru.




– Da, u prtljažniku, odnosno bunkeru smo zatekli još jedan kanistar goriva pa smo mu uručili obavijest o prekršaju s obzirom da je vozilo u vlasništvu njegove sestre. Uto su došli policajci i preuzeli daljnje vođenje postupka, izvršen je pretres osumnjičenika i znam da nije bilo potrebe za korištenje sredstava prisile odnosno vezivanja lisica, kazao je nadalje svjedok.


Gle, torba!


– Ugledao sam u prtljažniku otvorenu torbu, vidjeli smo da nije riječ o duhanu, vizualnim pregledom smo utvrdili da može biti riječ o drogi, odgovorio je svjedok na pitanje predsjednice vijeća sutkinje Anamarije Zubović Bogosavljev da opiše što je zapazio u prtljažniku.



Krunoslav Miklić optužen je za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Njega su djelatnici Mobilne jedinice carine zaustavili na Kikovici 22. travnja prošle godine nešto prije 16 sati u osobnom vozilu VW Pasat zagrebačkih oznaka. Radi daljnje prodaje imao je kod sebe, tvrdi tužitelj, 23 paketa marihuane, ukupne mase 22 kilograma i 902 grama. Prilikom prvog ispitivanja pred tužiteljem Miklić se branio šutnjom. Tijekom pretrage od Miklića su oduzeti droga, mobiteli ali i ceduljica s više različitih adresa.



Miklićeva odvjetnica Iva Bilandžija nakon što je saslušan svjedok, predložila je da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji zapisnik o pretrazi pokretnih stvari vozila okrivljenika koji su sastavili policijski djelatnici Službe za suzbijanje droge jer Miklić nije upozoren o pravu na branitelja na način kako je to predviđeno odredbama Zakona o kaznenom postupku (ZKP-u) iako u zapisniku stoji da je okrivljenik upozoren da može uzeti branitelja. Odvjetnica naglašava da nije bio upozoren na posljedice odricanja tog prava, odnosno da neće imati stručnu pomoć.


– Razvidno je iz pouke o pravima da je okrivljeni uhićen u 18.30 sati, a pretraga je započeta u 19.45 sati, dakle u vrijeme izvršenja pretrage okrivljenik je već bio lišen slobode slijedom čega je pretrazi morao biti prisutan branitelj, kazala je odvjetnica. Nadalje, carinski službenici koji su provodili kontrolu carinske robe prije nego li su pozvali krim sektor za drogu, praktički su već započeli s pretragom okrivljenika i torbi koje su se nalazile u vozilu bez naloga i bez odobrenja okrivljenika. Otvaranje torbe i utvrđivanje sadržaja paketa koji se nalazi u torbi jest pretraga, a ne pregled, rekla je između ostalog Miklićeva braniteljica.


Odbijen prijedlog


S druge pak strane zamjenik Općinske državne odvjetnice tužitelj Igor Vranković usprotivio se tom prijedlogu.


– Čitav postupak carinskih službenika proveden je sukladno odgovarajućim zakonskim propisima budući su nedvojbeno u fazi njihova postupanja poduzimali radnje usmjerene na otkrivanju eventualno prekršajnog djela i nisu prekoračili svoje ovlasti. Iz službene zabilješke koja se nalazi u sudskom spisu vidljivo je da su torbe koje su se nalazile u prtljažniku vozila u trenutku kada su prtljažnik otvorili carinski službenici, bile otvorene, oni nisu otvarali torbe već su se neposrednim opažanjem mogli uvjeriti u njihov sadržaj, te konkretno, kad su posumnjali da bi se moglo eventualno raditi o opojnoj drogi, prekinuli svoja postupanja i o događaju izvijestili policijske službenike.


Odredbe ZKP-a o pravu na branitelja okrivljenika u predmetnoj fazi postupanja obrana krivo interpretira, nije bilo mjesta postaviti branitelja po službenoj dužnosti, sve radnje policijskih vlasti u fazi od uhićenja okrivljenika pa nadalje, u cijelosti su bile zakonite, kazao je Vranković.


Nakon kratkog vijećanja predsjednica vijeća sutkinja Zubović Bogosavljev odbila je prijedlog obrane, pa će o prijedlogu i protuprijedlogu raspravljati i »zadnju« riječ donijeti viši sud, vijeće Županijskog suda. Suđenje Krunoslavu Mikliću će se nastaviti.