Opasna plovidba

Vozač jet-skija pronađen mrtav u paškom akvatoriju

P. N.

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina



Nacionalna središnjica za usklađivanmje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je u nekoliko spasilačkih i akcija pojačanog nadzora tijekom četvrtka.


Najtragičnije posljedice su nažalost, pronalazak beživotnog tijela u moru paškog akvatorija.


Poziv, temeljem kojega je potražna akcija poduzeta, službenici MRCC Rijeka zaprimili su u  četvrtak oko 16.16 sati kada je strani državljanin R.J. dojavio o uočenom rekreativnom plovilu tipa jet – ski kako bez nadzora kako kružno plovi morem na približnoj poziciji između otočića Lukar i paškog mjesta Šimuni, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar, odnosno nadležna Lučka ispostava Pag, čiji djelatnici su stupili u telefonski kontakt sa D.Č, hrvatskim državljaninom te ujedno iznajmljivačem jet-skia i usmjerili ga prema poziciji napuštenog plovila.




Nakon što je dojavio o pronalasku napuštenog plovila istome je iz Središnjice posredstvom nadležne Ispostave naloženo da plovilo može uzeti u tegalj do mjenoga kampa u mjestu Šimuni, no tijekom kratke plovidbe prema kampu u moru je uočio da pluta tijelo muškarca te su na poziciju odmah isplovili službenici zadarske Kapetanije, a o pronalasku je obaviještena i Pomorska policija Zadar.


Dolaskom na poziciju utvrđena je smrt pronađenog utopljenika, a pretragom okolnog područja nisu uočeni tragovi koji bi upućivali na sudar ili kontakt sa drugim plovilom, niti su pronađeni drugi sudionici nesreće ili smrtno stradali.


Svi podaci o pronađenom tijelu u daljnjoj su istražnoj nadležnosti Policijske uprave zadarske.