Opelješili sve

Vodili ilegalni hostel u Puli, a u fušu pljačkali po kućama po Istri. Pokrali su i župnika

Portal Novilist.hr

Foto PU Istarska

Foto PU Istarska

Utvrđeno je da su dvojica muškaraca od 13. svibnja do 25. rujna provaljivali u obiteljske kuće i kuće za odmor na području Rovinja, Žminja, Kanfanara, Bala, Lanišća, Oprtlja, Svetvinčenta,Raklja, Kavrana, Krnice, Medulina...



PULA Djelatnici Službe općeg kriminaliteta PU istarske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su 45-godišnjak i 42-godišnjak počinili 26 kaznenih djela, i to 20 teških krađa, pet teških krađa u pokušaju i jednu krađu. Rezultate kriminalističkog istraživanja na konferenciji za medije predstavio je danas u Puli voditelj Službe općeg kriminaliteta Dragan Bodul. Osim njega, na konferenciji za medije sudjelovao je i načelnik Policijske postaje Vjekoslav Vukšić, koji je predstavio rezultate pulske policije i uhićenje serijskog razbojnika.


Naime, nakon što su policijski službenici u listopadu prošle godine priveli dvojicu muškaraca zbog 13 kaznenih djela i u studenom ih prijavili za još tri kaznena djela, nastavili su kriminalističko istraživanje te su zajedno s djelatnicima carine na području Pule pronašli hostel koji je poslovao bez potrebitih odobrenja, a kojim je upravljao 45-godišnjak.


U hostelu je pronađen veći broj različitih predmeta, za koje se posumnjalo da potječu od izvršenja kaznenih djela te su policijski službenici obavili pretragu doma i drugih prostorija u vlasništvu 45-godišnjaka i 42-godišnjaka, kojom prilikom su pronašli još predmeta, za koje je utvrđeno da potječu iz provala.




Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su dvojica muškaraca u razdoblju od 13. svibnja do 25. rujna provaljivali u obiteljske kuće i kuće za odmor na području Rovinja, Žminja, Kanfanara, Bala, Lanišća, Oprtlja, Svetvinčenta,Raklja, Kavrana, Krnice, Medulina, Ližnjana, Barbana, Marčane, Galižane i Svetog Lovreča.


Na području Rovinja u lipnju su provalili u kuću za odmor i dvije obiteljske kuće te su iz kuće za odmor otuđili prijenosna računala, kamere, solarne svjetiljke i razne alate, čime su 36-godišnjeg vlasnika oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna. Iz jedne obiteljske kuće otuđili su novac, nakit, ručne satove i ključeve od vozila, čime su 70-godišnjeg vlasnika oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna, dok su u drugu obiteljsku kuću provalili preko krova, no 75-godišnjoj vlasnici nisu ništa otuđili.



U okolici Žminja su u srpnju provalili u dvije kuće za odmor te su iz jedne otuđili fotoaparat i novac, čime su 53-godišnjeg vlasnika oštetili za više tisuća kuna, dok su iz druge kuće otuđili prijenosno računalo, tablet, novac, nakit i druge predmete, čime su 45-godišnjaka i 18-godišnjakinju oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna.


Na području Kanfanara osumnjičeni su provaljivali od svibnja do kolovoza te su u tom razdoblju provalili u tri kuće za odmor, jednu obiteljsku kuću i župni ured. Iz jedne kuće za odmor otuđili su prijenosno računalo, fotoaparate, kameru, mobitele, novac i druge predmete, čime su njemačke turiste oštetili za više desetaka tisuća kuna.


Iz druge kuće za odmor otuđili su ručni sat, dok iz treće kuće za odmor nisu ništa otuđili. U obiteljskoj kući počinitelji su provalili u sef i otuđili novac i nakit 59-godišnjem vlasniku, dok su iz župnog ureda otuđili manji novčani iznos. U Balama su počinitelji u kolovozu provalili u jednu obiteljsku kuću te su 63-godišnjoj vlasnici otuđili nekoliko torbica, čime su je oštetili za više stotina kuna.



Na pazinskom području, odnosno na području općine Lanišće, počinitelji su u lipnju provalili u obiteljsku kuću 76-godišnjakinje te su joj otuđili nakit i novac, čime su je oštetili za nekoliko tisuća kuna.


U Oprtlju su počinitelji provalili u dvije kuće za odmor te su prvo u svibnju iz jedne kuće otuđili violinu, dok su iz druge kuće u lipnju otuđili suncobran, vazu, odjeću, novac i druge predmete, čime su turiste oštetili za nekoliko tisuća kuna.


U srpnju i kolovozu osumnjičeni su počeli provaljivati na području okolice Pule pa su tako u Svetvinčentu provalili u kuću za odmor i otuđili opremu za kampiranje te fotoaparat i fotografsku opremu, čime su turiste oštetili za više tisuća kuna. U Raklju su provalili u kuću za odmor i na štetu turista otuđili više ručnih satova, fotoaparat, tablet, tenisice i novac, čime su ih oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna.



U Kavranu su iz kuće za odmor otuđili mobitel, tablet, fotoaparat i druge predmete, čime su turiste oštetili za više tisuća kuna, dok su u Krnici provalili u dvije kuće te su iz jedne otuđili nakit i oštetili 72-godišnjeg vlasnika za više tisuća kuna, dok iz druge kuće nisu otuđili ništa.


U Medulinu su osumnjičeni iz kuće za odmor otuđili nakit i oštetili 60-godišnju vlasnicu za nekoliko tisuća kuna, a potom su u Ližnjanu provalili u obiteljsku kuću 53-godišnjaka, no iz nje nisu ništa otuđili. Iz kuće za odmor u Barbanu počinitelji su otuđili mobitele i novac i time oštetili turiste za više tisuća kuna, dok su iz kuće za odmor na području Marčane otuđili mobitele, prijenosno računalo i druge predmete, čime su norveške državljane oštetili za više tisuća kuna. U Galižani su počinitelji provalili u obiteljsku kuću i otuđili novac, nakit i odjeću, čime su 75-godišnjakinju oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna.



Posljednju provalu osumnjičeni su počinili krajem rujna u Svetom Lovreču, kada su provali u obiteljsku kuću 86-godišnjakinje, no zatekli su oštećenu kako spava te su se udaljili bez da su išta otuđili. Što se tiče kaznenog djela krađe, za koje ih se tereti, osumnjičeni su u srpnju iz kampa na području Raše na štetu turista otuđili bicikl te su ga time oštetili za više tisuća kuna.


Ovim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici uspješno su razriješili ukupno 42 kaznena djela, koja su osumnjičeni počinili na štetu hrvatskih državljana i stranih turista. Materijalna šteta koja je nastala počinjenjem 26 kaznenih djela procjenjuje se na oko 330.000 kuna, dok ukupna materijalna šteta za 42 kaznena djela iznosi oko 550.000 tisuća kuna.



Policijski službenici pronašli su većinu otuđenih predmeta te će ih vratiti vlasnicima, no s obzirom da su kod osumnjičenih pronašli još predmeta, vrijednosti od oko 100.000 kuna, nastavljaju provoditi izvide u cilju utvrđivanja njihovog podrijetla i pronalaska vlasnika.


Policijska uprava istarska poziva osobe, kojima je od svibnja do listopada prošle godine provaljeno u kuće, vikend kuće, poslovne ili druge prostore da se u Policijsku postaju Pazin radi prepoznavanja predmeta te da sa sobom ponesu i dokaz o vlasništvu. Više informacija građani mogu dobiti na broj telefona 052/538 139 ili putem e-maila [email protected].