Jučer navečer u Omišu

Vlasniku Studenca Josipu Milaviću profesionalci sa skutera propucali noge

Mario Matana

Sve se odvijalo oko 20.30 sati u omiškoj četvrti Ribnjak, ispred poslovne zgrade i sjedišta Studenca. Prema prvim informacijama nakon obavljenog očevida, čini se potpuno jasno da je riječ o „profesionalcima“



SPLIT Josip Milavić, 61-godišnji vlasnik Studenca, lanca s preko 280 trgovina i oko dvije tisuće zaposlenih, propucan je u srijedu navečer u Omišu s dva metka ispaljena iz berette 7,65 mm, u klasičnoj „sačekuši“!


U zasjedi su bila dvojica muškaraca na skuteru, suvozač je u Milavića s udaljenosti od oko tri metra ispalio dva hica u noge – jedno streljivo pogodilo je kost potkoljenice, dok je idući metak prostrijelio list na drugoj nozi vlasnika Studenca. Potom su pobjegli sa skuterom, za kojeg se sumnja da je ukraden.


Sve se odvijalo oko 20.30 sati u omiškoj četvrti Ribnjak, ispred poslovne zgrade i sjedišta Studenca. Prema prvim informacijama nakon obavljenog očevida, čini se potpuno jasno da je riječ o „profesionalcima“: znali su da Milavić u poslovnom centru Studenca obično igra karte s nekolicinom prijatelja, sačekali su njegov odlazak iz zgrade i skuterom se pozicionirali na kratkom putu pločnikom do njegovog parkiranog terenca.




Iako oko objekta nema nadzornih kamera (policija će tijekom istrage izuzeti video snimke s obližnjih objekata s kojih se nije vidjelo mjesto zločina, pa tako i obližnje benzinske postaje, u nadi da će tako otkriti neke pojedinosti) očevidom je utvrđeno da su pucali iz neposredne blizine. Dvije čahure su naime pronađene tek koji metar od tragova krvi ranjenog Milavića – ako se uzme u obzir prosječna udaljenost koliko čahure mogu pasti unatrag pri ispaljivanju iz berette, napadač je stajao na oko dva metra od vlasnika Studenca.


Zbog tako male udaljenosti, kao i dva pogotka u noge (i to ispod koljena), istražiteljima je jasno da nije u pitanju neuspio pokušaj asasinacije, već konkretna i jako ozbiljna prijetnja, upozorenje. Policija je za sada obavila razgovor s nekoliko svjedoka, no bez velike pomoći s obzirom da su vidjeli više-manje isto što i ranjeni Josip Milavić (koji je prebačen u splitsku bolnicu gdje je zadržan na Odjelu kirurgije) s kojim je također obavljen razgovor. Jedan od njegovih poslovnih partnera smješten je hotelu u sklopu centra, no on je u svojoj sobi samo čuo dva tupa udarca i dok je došao do prozora počinitelji su već pobjegli.


Sam Milavić, kao i njegovi sinovi te drugi članovi obitelji, tvrde da ne znaju tko stoji iza svega. Nisu primili nikakve prijetnje ni upozorenja, kazali su istražiteljima. Vlasnik Studenca je prije nekoliko godina osnovao NTL (Nacionalni trgovački lanac) zajedno sa Željkom Kerumom i Tomislavom Mamićem (vlasnikom Tommya), a od propasti poslovnog carstva bivšeg splitskog gradonačelnika i Milavić i Mamić su preuzeli dio Kerumovih trgovina.


Milavić nešto manji broj, nekih 20-ak dućana, a prije koju godinu je pokušao kupiti hotel Le Meridien Lav u Podstrani. Navodno su mu nakon propalog posla ostali dužni. Kupio je i dionice Hajduka vrijedne pet milijuna kuna, dok se u posljednje vrijeme u javnosti sve više priča o lošim uvjetima zaposlenika u trgovinama, od mizernih plaća preko prekovremenog rada ili nadoknada iz vlastitog džepa za ostatke suhomesnatih proizvoda koje kupci ne žele uzimati.


No, ovakav napad, mišljenja su uključeni u slučaj ranjavanja Josipa Milavića, jako teško ima veze s nezadovoljnim radnicama. Najvjerojatnije su u pitanju puno veći iznosi i „sporovi“ te će se u tom smjeru i fokusirati u istrazi.