Utaja 'teška' milijun i pol kuna

Vlasnik lanca Tommy utajio porez: Tomislavu Mamiću uvjetna kazna zatvora

Mario Matana

Riječ je o nešto više od milijun i pol kuna koje je vlasnik Tommy-a i suvlasnik NTL-a navodno utajio u periodu između 2003. i 2006. godine. Tomislav Mamić inače je glavni sponzor HNK Hajduk



SPLIT – Tomislav Mamić, vlasnik nacionalnog trgovačkog lanca Tommy, osuđen je pred splitskim Općinskim sudom u utorak na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog utaje poreza!


Riječ je o postupku koji se već neko vrijeme vodio na općinskom sudu, prvo je predmet dužio sudac Robert Pešutić, no kako je „pao“ u USKOK-ovoj akciji te neko vrijeme proveo i u pritvoru (trenutno se protiv bivšeg suca vodi postupak pred Županijskim sudom u Rijeci zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita), suđenje Tomislavu Mamiću preuzela je sutkinja Ivana Kanaet-Samardžić koja je u utorak u 14,30 sati zaključila raspravu objavom presude.


– Nakon pregleda obimne dokumentacije i dokazne građe te nakon obavljenog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja zaključila sam kako je krivnja u ovom slučaju dokazana. Okrivljeni je kao direktor bio odgovoran za vođenje knjiga i dužan pratiti da sve u njegovoj firmi funkcionira po zakonu. – vrlo kratko je sutkinja obrazložila presudu, dodajući kako je i činjenica da nije nastupila materijalna šteta jer je cijeli iznos duga Mamić naknadno platio.




Proglašenju presude bio je prisutan i Tomislav Mamić u pratnji dva odvjetnika. Nije bio raspoložen za izjave dok se zadržao s pravnim timom pored svog BMW-a „sedmice“, no njegov branitelj je u svakom slučaju najavio žalbu na prvostupanjsku presudu.


Inače je riječ o nešto više od milijun i pol kuna koje je vlasnik Tommy-a i suvlasnik NTL-a navodno utajio u periodu između 2003. i 2006. godine. Tužilaštvo ga je teretilo zbog utaje „teške“ 861 tisuću kuna tijekom 2003. godine te za još tri ista kaznena djela početkom svake iduće godine u kojima je oštetio proračun za 66 tisuća kuna, odnosno za 182 tisuće kuna te konačno početkom 2006. godine za daljnjih 432 tisuće kuna. Za svako djelo sutkinja Kanaet-Samardžić dala mu je po šest mjeseci zatvora, a zatim je izrečena i jedinstvena uvjetna zatvorska kazna od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine. Uglavnom su u pitanju bile nabavke stvari za privatno korištenje koje je potom otpisivano na ime troška tvrtke.


Tomislav Mamić inače je glavni sponzor HNK Hajduk (navodno je zainteresiran i za kupnju kontrolnog paketa dionica splitskog kluba od Grada Splita), a nedvno je njegova tvrtka Tommy postala sponzor KK Splita. Sredinom 2012. godine Mamićeva tvrtka je kupila i sve preostale trgovine u Dalmaciji od Željka Keruma.M.M.