Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
18. travnja 2019.
Policijsko-korupcijska afera

Vlado Rajić i ostali žele vidjeti kako ih je policija tajno nadzirala

Vlado Rajić / Foto Cropix
Vlado Rajić / Foto Cropix
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2015. u 17:47 2015-01-29T17:47:36+01:00

Riječ je o mjerama tajnog nadzora okrivljenih u ovom procesu, dok se za sada u sudskom spisu nalazi tek rješenje kojim su te mjere naložene i izvještaj o njihovim rezultatima

Jedna od najvećih domaćih policijsko-korupcijskih afera počela se u četvrtak rasplitati na sudu, no slučaj je odmah dobio i novi zaplet. 
Riječ je o optužbama protiv poduzetnika Vlade Rajića (54), Igora Mlinara (48) i Rudolfa Krpine (44) zbog sumnja da su od policijskih istražitelja, koji su također optuženi, kupovali povjerljive informacije. 
Afera je izbila još krajem 2012. godine i kada je postalo jasno da podaci o tajnim istraga "cure" iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. 
Naime, poduzetnici su preko mreže posrednika od 2010. godine od policijskih službenika nabavljali podatke i službenu dokumentaciju o aktualnim kriminalističkim istraživanjima, provođenju posebnih dokaznih radnji i planiranim uhićenjima.
U prijevodu, znali su koga, kada i zbog čega USKOK istražuje, tajno prati ili prisluškuje. Tako se trgovalo transkriptima razgovora i sudskim nalozima za tajno praćenje. 
Povjerljiva dokumentacija prodavana je zainteresiranim osobama samo s jednim ciljem - da se neovlaštenim dostavljanjem podataka i službene dokumentacije oteža ili onemogući prikupljanje dokaza provođenjem kriminalističkih istraživanja i posebnih dokaznih radnji. 
Osim spomenute trojke među optuženima su policijski službenici Marko Svalina, Vjekoslav Drnić i Selma Abadžić, te još devetero optuženika. Na listi optuženih su i oni kojima su dostavljane povjerljive policijske informacije - Željko Biluš, Stipe Barišić, Damir Ivić i Jozo Petrović. 
Iznosi za koje su policajci odavali povjerljive informacije, kako se do sada moglo doznati, nisu bili posebno impresivni, dok je šteta što su ju učinili istražnim organima, kako je u trenutku izbijanja afere potvrđeno, bila velika. 
Jedna od operacija što je umalo propala zbog Svaline koji je odao povjerljive informacije bila je ona kojom su istražitelji rasvjetljavali korupciju na Medicinskom fakultetu. Tamo je naime studirao sin Višnje Lončar, bivše zamjenice glavnog državnog odvjetnika, kojoj je Svalina dojavio da joj je suprug pod tajnim nadzorom. 
Danas se optužnica našla pred optužnim vijećem na čelu sa sutkinjom Renatom Miličević kojem je obrana odmah uputila zahtjev da joj se omogući uvid u sve mjere tajnog nadzora na koje se USKOK poziva.
Zahtjev je to što ga je, kako doznajemo, vijeću iznio odvjetnik Milenko Umičević pozivajući se na praksu Ustavnog, Vrhovnog i Europskog suda za ljudska prava.
Riječ je o mjerama tajnog nadzora okrivljenih u ovom procesu, dok se za sada u sudskom spisu nalazi tek rješenje kojim su te mjere naložene i izvještaj o njihovim rezultatima. 
Optužbi vijeće je zahtjev obrane prihvatilo zbog čega je odluka o daljnjoj sudbini ovog slučaja koji je duboko uzdrmao domaći policijskog pravosudni aparat za još neko vrijeme odgođena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka