Ubojstvo brata u Malom Lošinju

Vidjela je tučnjavu i prvi hitac: Na suđenju Simonu Curiju svjedočila i Kolumbijka iz Medellina

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Gošća restorana »Koralj«, mlada djevojka koja je na odmor došla iz mjesta nekoć poznatog po mafijaškim obračunima, vidjela je iz neposredne blizine početak svađe, tučnjavu te prvi hitac



RIJEKA Vidjela sam optuženika kako je izašao iz restorana i stao na vrata. Najprije je vikao, a onda je zapucao iz pištolja, ispalio jedan metak. Djelovao mi je preplašeno. Pucao je u smjeru gdje su se tukli ljudi, ali ne u njih, nego iznad njihovih glava. Možda je pucao još više, u zrak. Stekla sam dojam kako je to bio hitac upozorenja. Mislim da je htio umiriti situaciju, jer ranije vikanje nije pomoglo. Doimao se kao da želi zaštititi obitelj, nije mi djelovao agresivno. No, mene je to prestrašilo. Ustala sam sa stolice na terasi tog restorana, pa se sakrila u kuhinji susjednog restorana. Otuda sam čula još jedan pucanj.


Masovna tučnjava


Izjavila je to u svom svjedočenju 22-godišnja Kolumbijka, rodom iz Medellina, a sada s adresom u Beču, za ispitivanja u nastavku suđenja ugostitelju Simonu Curiju (69), optuženom za ubojstvo, da je 2. kolovoza prošle godine u središtu Malog Lošinja hicem iz pištolja usmrtio svog brata, 54-godišnjeg Gjergja, pred terasom restorana »Koralj«. Simon Curi se tereti da je izašao iz »Koralja«, lokala u vlasništvu njegove obitelji, te najprije iz pištolja ispalio jedan metak prema Gjergju, s kojim je imao višegodišnje razmirice vezane za njihove susjedne restorane, »Koralj« i »Galeb«. Simon je, po tvrdnjama tužiteljstva, nakon toga došao do brata i iz neposredne blizine mu ispalio metak u glavu.



Dr. Stemberga je u sudnici ponovio da je smjer strijelnog kanala bio »od gore prema dolje«, a da je tijelo žrtve u kritičnim trenucima moglo biti u bilo kojem položaju koje omogućava takav strijelni kanal. – Teoretski je moguće da je žrtva bila u nekom pognutom, ili sličnom nižem, klečećem ili sjedećem položaju, uključujući i ležeći, objasnio je dr. Stemberga. Napomenuo je da se ne može izjasniti s koje je strane napadač prišao žrtvi, ali su obvezno usta cijevi oružja morala biti iznad glave i usmjerena prema tijelu. Najmanje je moguće da se napadač nalazio iza žrtve u kritičnom trenutku, a još manje vjerojatno da su dvojica stajala sučelice.




Mlada Kolumbijka, koja je za sebe rekla da je glumica, pozvana je na svjedočenje jer je sa svojim tadašnjim dečkom večerala u restoranu »Koralj« kada je došlo do tučnjave, a zatim i pucnjave. Pred vijećem suca Domagoja Vučkova prisjetila se kako je sjedila u prvom, lijevom od tri restorana u nizu, kada je iz srednjeg restorana došao tamošnji konobar, za kojeg zna da se zove Nikola (sin ubijenog, op. n.), te se približio dečku od 14-15 godina (unuk optuženog, op. n.) koji je stajao ispred terase »Koralja«. Po riječima svjedokinje, agresivno i svadljivo se dečku unio u lice, a malo kasnije se pojavio konobar iz »Koralja«, za kojeg misli da je otac tog dečka, te stao između dvojice.


– Počela je svađa, a ubrzo i tučnjava. Sve se to događalo ispred mene. Vidjela sam da je prvi udarac uputio konobar Nikola, mislim da je udaren konobar iz »mog« restorana. Dalje se sve brzo događalo, došlo je više ljudi iz oba restorana, barem njih deset, i tukli su se. Bile su prisutne najmanje dvije-tri žene. Sjedila sam i gledala, bojala sam se, nisam znala što napraviti. Bila sam okrenuta prema moru, kada mi je dečko, koji je sjedio s druge strane našeg stola, rekao: »Ovaj ima pištolj!« Instiktivno sam se okrenula prema vratima restorana, te vidjela optuženika i trenutak pucnja. Nakon toga je čovjek s pištoljem prošao pokraj mene i krenuo prema mjestu tučnjave – kazala je Kolumbijka, koja je tada prvi i posljednji put bila u malološinjskom restoranu »Koralj«. Poslije prvog pucnja pobjegla je u kuhinju drugog restorana, čula drugi pucanj, a nakon kraćeg vremena izašla i otišla niz ulicu, kako bi se opet sakrila.

Metak kroz aortu


– Vidjela sam da tučnjava traje i dalje. Ali, sada su se tukli i stolicama, vidio sam da je netko koristio i stolicu na kojoj sam ja prije sjedila. Desetak minuta kasnije vidjela sam starijeg gospodina kako leži na tlu. Naglo je stigao crveni »audi«, vozio je unatrag, ukrcali su u njega tog čovjeka koji je dotad ležao, vidjela sam oko njega mlađe muškarce. Brzo su otišli, poslije sam saznala da su žurili za bolnicu, opisala je Kolumbijka, govoreći na izvrsnom njemačkom jeziku. U sudnici su svoje iskaze dali i vještak sudske medicine dr. Valter Stemberga i balistički ekspert Damir Tomašek. Obdukcija je pokazala kako je uzrok smrti žrtve ustrijel glave s ozljedom grudne aorte i posljedičnim iskrvarenjem. Vještak sudske medicine u pismenom je nalazu naveo da je ulazna strijelna rana bila iznad lijeve uške, a projektil je, nakon što je prošao kroz prsište i pluća, pronađen u jetri.


Mladoj Kolumbijki, koja je svjedočila o slučaju ubojstva, za boravka na riječkom Županijskom sudu dvaput je pozlilo, pa je pozivana i Hitna pomoć. Najprije joj je pozlilo prije svjedočenja, pa je njen iskaz kasnio, a drugi put tijekom svjedočenja koje je zbog toga moralo biti prekinuto. Svjedokinji je, navodno, bilo loše zbog velikog stresa, uzbuđenja što će morati u sudnici nanovo evocirati sjećanja na dramatični događaj na Lošinju.



Balističar Tomašek je kazao da je udaljenost ispaljenja smrtonosnog hica bila iznad jednog metra, jer oko rane nisu nađene čestice baruta. Jedno zrno nađeno je u tijelu žrtve pri obdukciji, dok je na mjestu događaja nađen deformirani dio zrna. – Fragment zrna morao je prije udariti u čvrstu podlogu, nije moguće da potječe od hica ispaljenog u zrak, ne bi došlo do raspada zrna na ovaj način, naglasio je balističar, dodajući da ne može reći da li je fragment zrna ispaljen iz pištolja kojeg je uporabio optuženi za ubojstvo.